Renata strávila devět let na lůžku a čekala na smrt. Díky zdravotní sestře zase může žít

Zdravotní sestra Kamila změnila pacientce Renatě život.

Po devíti letech na lůžku může znovu žít

Po devíti letech na lůžku může znovu žít. Představíme vám dvě ženy – pacientku a zdravotní sestru. Renata zůstala po nemoci upoutaná na nemocniční lůžko a bez vyhlídek na normální život. Změnila to až druhá z žen, zdravotní sestra Kamila. Ta se díky dlouhodobé práci ve speciálním ošetřovatelství navíc letos stala Sestrou roku.

Renata Brázová si v roce 2010 po vleklých zdravotních peripetiích vyslechla krutý verdikt. Bez umělé plicní ventilace se sama už nikdy nedokáže nadechnout. „Neuměla jsem si představit žít s ventilátorem navždy. Vnitřně jsem furt doufala,“ vzpomínala Brázová.

Kamila Zikmundová je jednou ze zdravotních sester, které v roce 2016 stály u zrodu projektu domácí umělé plicní ventilace v Nemocnici Ostrov. Renatu našla a díky přenosnému ventilátoru vrátila zpátky do života. „Chtěla jsem je dostat domů, proč by měli žít v nemocnici. Věděla jsem, že tento projekt určitě bude fungovat,“ vysvětlila Zikmundová.

Čekala jsem na smrt

„Kamarádky nebo sestra mě berou na výlety, byla jsem na stadionu na Spartě. Chci žít. Žiji. V nemocnici jsem opravdu jenom přežívala a čekala, že umřu,“ popsala Brázová.

Kromě Renaty projektem prošlo dalších 25 lidí. Za dlouhodobou propagaci a hlavně péči o lidi s přenosným ventilátorem letos Zikmundovou ocenila odborná porota a veřejnost titulem Sestra roku. „Stačí, když si řeknete sám, jestli byste chtěl takhle skončit v nemocnici. Nechtěla bych a jsem ráda, když se to těm lidem můžu nějakým způsobem umožnit,“ dodala Zikmundová.

V nemocnicích v Ostrově a v Roudnici nad Labem do rozvoje úzce specializovaných oddělení jejich zřizovatel investuje navíc dalších 144 milionů korun.

Tagy: