Reportáž CNN z Ukrajiny narušila střelba. Tady už válka začala, popsal voják z místa

Ukrajinští tankisté na cvičení v Charkově

Reportáž CNN na Ukrajině přerušila střelba (zdroj: CNN)

Štáb americké CNN zjišťoval, jaká je situace na nejvýchodnějším cípu ukrajinské fronty, kde jsou Ukrajinci jen několik desítek metrů od hlavní proruských separatistů. Reportáž ovšem přerušila střelba a novináři museli utéct. Napětí na frontové linie zůstává vysoké, ukrajinský ministr prostřednictvím televize apeloval na Západ, aby poskytl další zbraně.

Zatímco reportér CNN vysvětloval divákům dusnou atmosféru na východní ukrajinské frontě, ozvala se střelba. Celý štáb musel spolu s ukrajinskými předními představiteli utíkat do úkrytu.

„Slyšeli jsme něco, co znělo jako střelba z automatické zbraně. Řekli nám, že jsme zhruba 70 metrů od bojovníků na druhé straně fronty,“ popsal Alex Marquardt, zpravodaj CNN.

„Když jste takhle blízko fronty a slyšíte střelbu, tak vás přepadají myšlenky, že i když se pomocí diplomacie podaří odradit Rusko od dalšího vpádu na Ukrajinu, tak tyto boje, které tu probíhají od posledního ruského útoku, budou stejně pokračovat,“ dodal.

Na linii v Donbasu, která odděluje území ovládané Ukrajinci od samozvaných proruských republik, se totiž průběžně válčí už osm let. A současné diplomatické tahanice na tom prozatím nic nemění. Místní vojáci zůstávají ve střehu.

„Samozřejmě jsme připraveni, že se to zvrtne. Prozatím čekáme, nevím, co se žene hlavou lidem tam v té oblasti,“ sdělil ukrajinský voják Ivan pro kamery CNN.

„Pro vás už tedy válka začala?“ zeptal se ho reportér Alex Marquardt.

„Samozřejmě,“ odvětil voják.

Na kompletní dramatickou reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: