REPORTÁŽ: Na vánoční trhy do Paříže? Svařák si dejte doma a raději počkejte na Matějskou

Do Vánoc nezbývá ani týden a každé větší evropské město už žije sváteční atmosférou. Kdo by však kvůli ní přijel do francouzské metropole, hledal by ji marně. Město lásky totiž v předvánočním čase mnohem víc oplývá laciným kýčem a na trzích to vypadá spíš jako na pouti.

Kdo jako já miluje atmosféru českých vánočních trhů s koledami, dobrým jídlem a horkým svařákem, musí být z jejich pařížské verze poměrně zklamán. Z procházky mezi stánky to vypadá, jako by Francouzi postrádali svou vlastní vánoční kulturu a snažili se lacině kopírovat tu německou, případně i americkou.

ČTĚTE TAKÉ: Adventní trhy v Bratislavě 2023: Literární pátky, dětské soboty i Noc čarodějnic

Vánoční trhy ve francouzské metropoli totiž mnohem víc připomínají americký zábavní park. Při pohledu na jedny z nich, v zahradách před muzeem Louvre, do očí jako první praští obří ruské kolo. Stánky, kde si můžete vystřelit plyšáka, světélkující kolotoče či horské dráhy – to si zřejmě Francouzi představují pod pojmem „vánoční trhy“. Že jsou atrakce součástí svátečních oslav, si člověk uvědomí jen díky všudypřítomným Santa Clausům a bizarním zpívajícím robotickým sobům.

„Kdybych měla pařížské trhy srovnat s těmi českými, tak ty naše mi přijdou tradičnější. V Praze jsou sice o dost menší, ale také méně komerční,“ popsala Michaela, která je ve francouzské metropoli na stáži v Českém centru. Jinak si ale předvánoční Paříž dle svých slov užívá.

V porovnání s Prahou zde ale vánoční atmosféru těžko hledám. V Paříži jako by zkrátka nebyla. Víc si ji užijete v kdejakém českém krajském městě. Turisty zvyklé na české vánoční trhy na těch pařížských překvapí také absence jakýchkoliv vánočních písní či koled. Jedinou zvukovou kulisou na trzích je křik dětí z horské dráhy a autodromů a robotický hlas zvoucí další návštěvníky na pouťovou atrakci.

Náladu příliš nezvedne ani svařené víno. Ač to není žádná katastrofa, s láskou vzpomínám na lahodný horký nápoj, který je ke koupi na pražském náměstí Míru.

Abych ale nebyl pouze kritický, skutečné vánoční trhy trochu víc připomínají stánky na jižním břehu Seiny naproti Notre Dame. Místo je to sice trochu skryté a ani zde vás neuvítají vánoční hudební hity, alespoň si však můžete prohlédnout stánky s ručně vyráběnými šperky či dekoracemi z vosku nebo keramiky. Za návštěvu stojí také pár stánků schovaných kousek dál po proudu řeky. Připravte si ale hotovost, protože stánkaři ne vždy umožňují platbu kartou.

S bezpečnostními opatřeními to Francouzi nepřehání

Překvapivá jsou také zdánlivě nedostatečná bezpečnostních opatření. Zatímco v sousedním Německu musí návštěvníci stánků počítat se zvýšeným počtem policistů, betonovými zábranami a místy i namátkovými kontrolami tašek, v Paříži jsem podobná bezpečnostní opatření neviděl, navzdory krvavému útoku, který se odehrál 3. prosince pod Eiffelovou věží. Před „obrovským nebezpečím“ teroristických útoků v zemích EU, varovala na začátku prosince také komisařka EU pro vnitřní záležitosti Ylva Johannsonová.

ČTĚTE TAKÉ: Nejkouzelnější adventní trhy v Evropě 2023: Kde nasát tu pravou vánoční atmosféru?

Michaele však zaměstnanci ochranky kabelku před vstupem na vánoční trhy prohledali. „Ale je to spíš namátkové, nesetkáte se s tím v takové míře, že by to návštěvníky omezovalo či že by se před vstupem tvořily fronty,“ podotkla.

Přestože Paříž jistě stojí za návštěvu, v předvánočním období žádnou okouzlující adventní atmosféru nečekejte. Mnohem příjemnější zážitek v tomto ohledu nabízí trhy v sousedním Německu či Londýně. Ostudu však nedělají ani pražské trhy, které podle mě ty pařížské hravě strčí do kapsy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kolik na českých vánočních trzích zaplatíte za svařák, grog či trdelník?

Tagy: