MAPA: Kde v Česku najdete nejzajímavější vánoční trhy? Okouzlí prostředím i programem

Vůně svařáku, cukroví, zasněžené náměstí či náves a čas strávený s nejbližšími. Každoročně se na vánoční nebo adventní trhy těší statisíce lidí. Mezi nejvyhlášenější patří ty na Staroměstském náměstí v Praze, stejně krásnou vánoční atmosféru však mohou nabídnout i menší trhy napříč republikou. Redakce CNN Prima NEWS pro vás vybrala patnáct míst, kam můžete s rodinou a přáteli vyrazit před Štědrým dnem načerpat sváteční náladu.

Adventní trhy na Staroměstském náměstí v Praze patří k nejslavnějším vánočním trhům nejen v České republice, ale i ve světě. „Americká CNN sestavila přehled dvaceti nejlepších vánočních trhů na světě a ty na Staroměstském náměstí zařadila mezi pět nejhezčích,“ uvedl Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která je organizátorem trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

Pozornost si však zaslouží i další vánoční či adventní trhy napříč republikou:

Adventní trhy v Brně

Adventní trhy v Brně se konají na náměstí Svobody, Zelném trhu, Moravském náměstí, Dominikánském náměstí a nádvoří Staré radnice. Přesnou otevírací dobu a informace k bohatému doprovodnému programu na adventních trzích najdete v přehledném článku zde.

Adventní trhy na Křivoklátě

Tradiční jarmark a ukázka řemesel, pohádky pro děti, lidové tance, hudba, pochutiny a pravá pohádková atmosféra. To vše nabízejí adventní trhy na hradě Křivoklát, a to ve dvou termínech: 9. a 10. prosince nebo o týden později, 16. a 17. prosince.

Adventní trhy v Pardubicích

Vánoce s vůní perníků. Přesně to nabízí adventní trhy v Pardubicích. Město pro všechny připravilo bohatý doprovodný program. Nejvíce se myslelo na děti, pro které jsou svátky nejdůležitější. Každý den je v provozu Ježíškova dílna na Pernštýnském náměstí a také Vánoční naučná stezka po centru města. Dále vás čekají atrakce na Pernštýnském náměstí i třídě Míru a nově také vyhlídkové kolo v Automatických mlýnech.​​​​​​​

Adventní trhy v Plzni

Adventní trhy v Plzni se konají na náměstí Republiky. Na návštěvníky čeká přes sto stánků plných vánočních ozdob, laskomin, pletených výrobků, keramiky a dalších předmětů pro radost. Malé i velké jistě potěší i velký betlém s živými zvířaty a vyhlídkové kolo. Více informací o adventních trzích včetně doprovodného programu naleznete v přehledném článku zde.

Adventní trhy v Olomouci

V Olomouci se konají jedny z nejpohádkovějších adventních trhů v České republice. Na návštěvníky čeká horký punč mnoha příchutí, grilované pochutiny, makrely pečené na dřevěném uhlí, halušky, trdelníky, speciality orientální kuchyně i jídla pro vegetariány a vegany. Více informací o adventních trzích v Olomouci najdete v přehledném článku zde.

Adventní trhy v Karlových Varech

Vánoce za vůně lázeňských oplatek? Nejen to nabízí karlovarské adventní trhy na Mlýnské kolonádě. Mimo stánkového prodeje nejrůznějších předmětů a pochutin je pro návštěvníky připraven i speciální doprovodný program včetně vystoupení regionálních umělců i předních českých interpretů.

ČTĚTE TAKÉ: Náměstí, nebo kluziště? Lidé na Staromáku padali jako hrušky, několik skončilo v nemocnici

Vystoupí například Petr Kotvald, Ondřej Ruml, Petra Janů nebo letošní držitel divadelní ceny Thálie Tomáš Savka. Dětem bude o adventních víkendech patřit nedaleká Zámecká věž. Najdou zde oblíbené tvořivé dílny.

Adventní trhy v Liberci

Více než 40 prodejních stánků a bohatý program, který zahrnuje například Bublinkový den, výstavy či strom přání. Na to vše láká Liberec. Adventní trhy si užijí jak ti nejmenší, tak dospělí.

Adventní trhy v Hradci Králové

Historické centrum města Hradce Králové se již podruhé stane letos dějištěm vánočních trhů. Prostory Velkého náměstí se zaplní prodejními stánky, atrakcemi a scénami s bohatým kulturním programem.

Adventní trhy v Českých Budějovicích

Vánoční trhy v Českých Budějovicích? Návštěvníci se mohou těšit na adventní městečko s novými stánky a pestrým vánočním sortimentem, unikátní ledové kluziště kolem Samsonovy kašny, perníkovou vyhlídkovou věž, dřevěný altán Zvonička s vánočním punčem a zastřešenou diváckou zónou, adventní pódium s bohatým programem nebo vánoční vyhlídkové kolo.

Adventní trhy v Ostravě

Letošní Ostravské Vánoce budou bavit malé i velké. Návštěvníci se mohou těšit na desítky bodů kulturního i doprovodného programu, vánoční kluziště, vyhlídkové kolo, trhy, divadla i koncerty. Ostravské Vánoce budou opět na několika místech v centru města.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Strach z teroristů obchází Německo. Ochrana vánočních trhů zpřísňuje, policie zavádí opatření

Adventní trhy v Českém Krumlově

Vánoční trh na náměstí Svornosti, hudebně poetické rozsvícení vánočního stromu, mikulášská nadílka, Ježíškova pošta, andělský průvod městem, adventní a vánoční koncerty, betlémy, vánoční pohádky a mnoho dalšího. Program adventních trhů v Českém Krumlově osloví malé i velké.

Adventní trhy v Havířově

Vánoční městečko v Havířově nabízí příležitost naladit se na vánoční atmosféru, připomenout si tradiční vánoční zvyky, nakoupit vánoční dárky pro nejmilejší nebo ochutnat některou ze zimních specialit. V prodejních stáncích na náměstí Republiky si návštěvníci mohou vybrat z nejrůznějších druhů vánočních punčů, rozmanitých uzenářských výrobků a dobrot od mistrů cukrářů. Připraven je také bohatý doprovodný program.

Adventní trhy v Uherském Hradišti

Tradiční jarmarky, množství hudebních vystoupení i venkovní bruslení. V průběhu celého prosince bude na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti připravený bohatý kulturní program. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení folklorních souborů, hudebních uskupení nejrůznějších žánrů i dětí z místních škol.

Adventní trhy v Kroměříži

V Kroměříži se návštěvníci mohou těšit na adventní trhy na Velkém náměstí, které budou opět ve sváteční podobě. Čeká vás světelná výzdoba i bohatý doprovodný a kulturní program. V sobotu 9. prosince vystoupí oblíbený písničkář Pokáč a v neděli 17. prosince ABBA revival band.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Češi i letos navštěvují vánoční trhy v zahraničí. Mnozí zamířili například do Polska:

Tagy: