Exploze ruských raket, pak křik dětí. Svědectví reportéra CNN ze sutin paneláku smrti v Umani

Jde o nejhorší ruský útok na civilisty od letošního ledna, kdy byl v Dnipru zasažen obytný panelák. Tak popsal reportér stanice CNN Nic Robertson spoušť v ukrajinském městě Umaň, kde rakety v pátek zlikvidovaly obytnou budovu. Oficiální informace zatím hovoří o 23 mrtvých, včetně pěti dětí. Počet obětí však může vzrůst, protože se pod troskami stále nacházejí lidé.

Nic Robertson ze CNN hodnotil situaci v Umani, kde došlo k raketovému útoku, jako extrémně nebezpečnou. „V budově se zřítilo hned několik pater,“ uvedl. Hasiči se dle jeho slov stále snaží vyprostit lidi uvězněné pod sutinami. „Odstraňují trosky a sami se vystavují nebezpečí,“ pokračoval.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinské drony seslaly zkázu na okupanty. Po přesné trefě následovala katastrofální exploze

Sousedé prý v současnosti zjišťují, co se stalo s lidmi, kteří žijí kolem nich. Jeden z mužů údajně ihned po útoku slyšel křik dětí. Svědkyně doplnila, že jich v zasažené části budovy byla celá řada. „Když sama rakety zaslechla, přemístila své děti do vany a na hlavu jim položila polštáře, myslela si, že zemřou,“ vzpomněl si novinář na slova místní. Další žena uvedla, že její přítelkyně žijící v osmém patře zničeného domu útok přežila, stejně tak její manžel, který teď leží v nemocnici. „Jejich dvě dcery, jedna třináctiletá a druhá sedmiletá, jsou ovšem nezvěstné a existují obavy, že nepřežily,“ dodal Robertson.

Ruský útok na civilisty ve městě Umaň je jeden z nejdrtivějších směřující na civilisty od začátku války. Došlo k němu kolem čtvrté hodiny ranní místního času, kdy ruské letadlo podle ukrajinského letectva zahájilo palbu řízených střel dlouhého doletu v oblasti Kaspického moře. „Vyšetřovatelé zatím identifikovali 22 z nejméně 23 mrtvých,“ sdělil podle CNN ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Mezi oběťmi je pět dětí, včetně jednoho ročního batolete.

Tagy: