Drtivá síla Javelinu: Ukrajinec zdevastoval pět ruských tanků. Kyjev zveřejnil záběry

Ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda odrazila další masivní ruský útok u doněcké Marjinky. Kyjev vyzdvihuje především zásluhy konkrétního ukrajinského vojáka, který prý pomocí amerického raketového kompletu Javelin zneškodnil osm ruských obrněnců, a to včetně pěti tanků. Po sociálních sítích koluje video z jednotlivých úderů. Okolnosti záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Ukrajinský voják se osvědčil jako skvělý operátor Javelinu. Zničil pět ruských tanků během jedné bitvy. Americký raketomet v ukrajinských rukou dělá zázraky. Za jediný den nepřítel u Marjinky ztratil celkem pět tanků a sedm bojových vozidel pěchoty,“ komentovalo záběry ukrajinské ministerstvo obrany.

Ke střetu obou armád došlo nedaleko od doněcké Marjinky, kde postupu ruské armády u tohoto vybombardovaného města brání již zmíněná ukrajinská 79. brigáda. Okupanti v této oblasti koncem února zahájili masivní útok na ukrajinské pozice za použití více než dvanácti obrněných vozidel. Ukrajinská elitní skupina výsadkářů však útok odrazila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smutné záběry z vybombardované Marjinky. Ukrajinské město připomíná Varšavu z roku 1944

„Podle představ nepřítele měla jeho pancéřová pěst prorazit naši obranu, aby zaútočila na obránce Marjinky z boku. Ruským okupantům však stála v cestě odvaha a vojenský um našich vojáků,“ uvedla 79. brigáda ve svém prohlášení. Stejně jako ukrajinský resort obrany se pak zmínila o hrdinství konkrétního muže s americkým raketometem Javelin.

„Voják díky obratným manévrům a neustálému střídání palebných pozic nakonec pomocí Javelinu zničil osm obrněnců, a to včetně pěti tanků. Dílo pak dokončilo naše dělostřelectvo. Celkem jsme ve zmíněné bitvě zničili pět nepřátelských tanků a dalších sedm obrněných vozidel. Přesná palba našich vojáků nedala nepříteli žádnou šanci na úspěch,“ dodala výsadková brigáda. Podle ní okupanti po značných ztrátách ustoupili.

Symbol ukrajinského vzdoru

Ukrajinská armáda má americké Javeliny v oblibě. Tyto samonaváděné protipancéřové střely středního dosahu patří mezi nejefektivnější protitankové zbraně nejen díky své průrazné síle a přesnosti, ale také poměrně jednoduché obsluze – stačí zamířit, „zamknout se“ na cíl a vystřelit.

Samotná střela nejprve vystoupá pomocí raketového motoru do výšky až 160 metrů. Zaměřený cíl následně díky infračervenému navádění zasáhne shora, kde bývá pancíř tanků či dalších obrněnců nejslabší. Obsluha Javelinu se může přesunout do bezpečí prakticky hned po vystřelení. Jelikož se motorový zážeh střely aktivuje až chvíli po vystřelení, snižuje se šance na odhalení pozice obránců.

Javelin se po vypuknutí ruské invaze stal společně s tureckým dronem Bayraktar symbolem ukrajinského vzdoru proti agresi. Obě zbraně výrazně přispěly k ruskému debaklu v bitvě o Kyjev. Rusové se nakonec za obrovských ztrát z okolí hlavního města na přelomu března a dubna 2022 definitivně stáhli.

Tagy:
válka armáda tank tanky vojáci voják Ukrajina raketomet Rusko Donbas výsadkáři obrněné vozidlo těžká technika Javelin Doněcká oblast Marjinka Ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda