Volby v USA? Haleyová by Bidena rozdrtila. Republikáni nelogicky milují Trumpa, tvrdí expert

Republikánská kandidátka na prezidentku Nikki Haleyová

Republikáni se nelogicky zamilovali do Trumpa, Nikki Haleyová by přitom Joea Bidena ve volbách rozdrtila, prohlásil politolog Tomáš Klvaňa ve vysílání CNN Prima NEWS. Kdyby se podle něj Haleyová stala americkou prezidentkou, byla by to výhra pro celý svět. Je to přesvědčená „atlantistka“ se smyslem pro byznys. Republikány však uhranul exprezident Trump, řekl komentátor Roman Joch.

Haleyové stojí v cestě do Bílého domu podle Jocha její vlastní strana. „Republikánská základna, která je tak zamilovaná do Donalda Trumpa, je z politického pohledu naprosto iracionální a nepochopitelná,“ uvedl. Průzkumy totiž ukazují, že Trump je paradoxně nejslabším kandidátem republikánů.

ČTĚTE TAKÉ: Poslední Trumpův zářez před finále. Zvítězil v Severní Dakotě, o všem rozhodne superúterý

Podle Jocha jsou republikáni přesvědčeni, že bylo bývalému prezidentovi ukřivděno. „Podle nich má mít poslední republikánský prezident šanci a právo ještě jednou kandidovat a stát se prezidentem. Je to jakési uhranutí Republikánské strany osobou Donalda Trumpa,“ vylíčil.

Kdyby se Haleyová stala prezidentkou, byla by to podle Klvani výhra pro celý svět. Bývalá velvyslankyně v OSN prý totiž velmi dobře rozumí mezinárodní politice. „Chápe důležitost transatlantické aliance, zejména v dnešním nelehkém světě, s ohledem na agresivní chování Ruska a vzrůstající sebevědomí Číny,“ upřesnil. Spojené státy by tak prý i nadále kladly důraz na mezinárodní smlouvy a jejich spojenectví s NATO by nebylo v ohrožení.

Navíc jde o velmi schopnou byznysmenku, což podle něj prokázala hlavně jako guvernérka v Jižní Karolíně. „Dokázala tam přivést velké mezinárodní firmy, německé automobilky, vytvořila tam 400 tisíc pracovních míst. Hodně by se na byznys soustředila,“ vysvětlil Klvaňa.

Neoficiální rozhodnutí o tom, kdo se z republikánů postaví Bidenovi ve volbách, padne po volebním superúterý, který však pro Haleyovou nejspíš příliš pozitivní nebude, předpovídá Klvaňa. „Podle všech průzkumů je zjevné, že proti Trumpovi nemá žádnou šanci,“ zdůraznil.

Tagy: