Poslední Trumpův zářez před finále. Zvítězil v Severní Dakotě, o všem rozhodne superúterý

Donald Trump

Volební superúterý na CNN Prima NEWS

Bývalý americký prezident Donald Trump zvýšil náskok nad svou jedinou soupeřkou v klání o republikánskou volební nominaci Nikki Haleyovou. V pondělí získal podporu stranických shromáždění ve státě Severní Dakota. Podle zveřejněných odhadů výsledků Trump jednoznačně Haleyovou porazil, informují tiskové agentury. Oba nyní čeká takzvané superúterý, kdy se konají primárky nebo stranická volební shromáždění v 16 různých státech. Speciální noční vysílání můžete sledovat také na CNN Prima NEWS od 23:55.

Haleyová přes výrazně nepříznivý vývoj stále pokračuje v primárkách a v neděli si připsala první vítězství v hlavním městě Washingtonu.

Trump ovšem uspěl ve všech ostatních soubojích, dosud získal 276 hlasů, kdežto jeho soupeřka 43. K tomu, aby kandidát získal republikánskou nominaci, musí na svou stranu získat 1215 delegátů.

Trump je favoritem i u většiny úterních duelů a ve Spojených státech se všeobecně očekává, že se v listopadových volbách utká se svým nástupcem v prezidentském úřadě Joem Bidenem.

O kandidátech definitivně rozhodne superúterý, kde mohou uchazeči o křeslo v Bílém domě získat největší počet delegátů. Pro Haleyovou je to poslední šance, jak na svou stranu přilákat podporu a dostat se do finále s Bidenem.

Redakce CNN Prima NEWS pro diváky přichystala speciální noční vysílání s dynamickým volebním studiem. Klíčovým kláním vás provedou moderátoři Terezie Tománková, Petr Suchoň, Petr Převrátil a Barbora Zlatohlávková. Speciální vysílání odstartuje v úterý ve 23:55. Kompletní servis můžete sledovat také skrze náš on-line článek.

Tagy: