Restaurace: Meleme z posledního. Likvidační to pro gastro není, myslí si Havlíček

Restaurace U rady

Restaurace melou z posledního. Havlíček si nemyslí, že je to pro gastro likvidační

Podle ministra Havlíčka nebyla druhá vlna pandemie pro restaurace likvidační. Restauratéři ale tvrdí, že je situace úplně opačná. A potřebovali by proplatit alespoň polovinu ušlého zisku. V neděli odpoledne tak část z nich začala projednávat společný postup vyjednávání s vládou.

Meleme z posledního. Tak většina restauratérů popisuje to, jak se jim po téměř roce pandemie daří. Každý měsíc přicházejí o stovky tisíc a život jim navíc komplikuje to, že vláda jejich provozovny nejspíš opět uzavře.

„Pro nás i naše zaměstnance je hrozně náročné ten provoz pořád předělávat. Vždycky musíme všechno vybavení, jako jsou třeba krabice na rozvoz a podobně, uklidit pryč,“ uvedla pro zpravodajství CNN Prima NEWS majitelka restaurace Pivstro Alžběta Vlčková.

Jenomže podle ministra Havlíčka na tom restaurace až tak špatně nejsou. „To poslední uzavření restaurací rozhodně nebylo pro restaurace likvidační. To jsme detailně probírali se zástupci restaurací a hotelů,“ řekl v nedělní Partii ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

„Já si myslím, že likvidační pro celkové gastro to je. Nějakých 60 až 80 procent peněz nám to určitě sebralo,“ upřesnila majitelka restaurace Stará kotelna Květa Kotková.

Havlíček: Německý scénář je neudržitelný

Restaurace podle Havlíčka pomoc sice potřebují, ale třeba německý scénář je podle něj neudržitelný. Tamní restaurace od státu dostávají tři čtvrtiny ušlých tržeb. „Zatím to dostávají. Na druhou stranu Německo je prostě v jiné kondici, než jsme my,“ doplnil Havlíček.

Podoba možných nových kompenzací je zatím nejasná. Podle restaurací na nich přitom záleží jejich existence. „Rozhodně by měly být nastaveny tak, aby nám umožňovaly, až to celé skončí, dál fungovat, což v tuhle chvíli rozhodně nejsou,“ myslí si Vlčková.

O kompenzacích chce s vládou vyjednávat třeba iniciativa Chcípl pes. Ta se na svém dnešním setkání dohodla, že by restaurace měly mít svého zástupce v krizovém štábu. „Chceme vyzvat všechny podnikatele, živnostníky, aby nás vyvěšením české vlajky podpořili a pomohli nám v našem úsilí,“ dodal Jiří Janeček. Kompletní výsledky setkání iniciativa vládě předloží zítra ráno.

Tagy: