Živí i mrtví škůdci mezi jídlem. Inspektoři zavřeli známou restauraci v Hradci
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) rozhodli o uzavření restaurace Asian Wok v Hradci Králové. V jejích prostorách se to totiž hemžilo hmyzími škůdci, informoval web Potraviny na pranýři.
Restaurace se nachází v obchodním centru v královéhradeckých Kuklenách v ulici Kutnohorská. Inspekce uvnitř podniku Asian Wok objevila závažné nedostatky v oblasti hygieny, stojí na webu Potraviny na pranýři.
ČTĚTE TAKÉ: Pozor na falšovaný med. Inspektoři v Česku objevili výrobek ze Srbska, který nesplňuje normy
„Naši inspektoři uvnitř zjistili značný výskyt živých i mrtvých hmyzích škůdců – v provozovně tak nebyly zajištěny základní hygienické podmínky pro výrobu a prodej pokrmů,“ napsala inspekce na sociální síti X.
Živí i uhynulí škůdci se, jak dokládají fotografie, nacházeli v kuchyni, kde dochází k přípravě jídla, ale také u výdejního pultu či ve skladu provozovny. „Na hůře dostupných místech a podél stěn, v mřížce mrazicího zařízení, v regálech s potravinami či v lepových pastech na podlaze a stěnách,“ pokračovala s výčtem inspekce.
🪳 Uzavřeli jsme restauraci Asian Wok v Hradci Králové, byla plná hmyzích škůdců
— Potraviny na pranýři (@NaPranyri) August 13, 2025
➡️ Více informací o kontrole včetně kompletní fotodokumentace:https://t.co/pq4xLlpOiF#napranyri #potravinynapranyri #potraviny #restaurace #hmyz #hradeckralove pic.twitter.com/yEKvtp1s9h
Ta hradeckou restauraci navštívila v úterý 12. srpna a provozovateli ihned uložila zákaz užívání prostor. Ve čtvrtek pak SZPI informovala o další uzavřené restauraci v OC Kukleny – také v provozovně Pizza Salvi se vyskytovali hmyzí škůdci a hrozila zde tak kontaminace prodávaných pokrmů.
„Živí hmyzí škůdci se nacházeli ve skladu potravin, a to podél stěn či pod regály a přepravkou, na které byla uložena mouka v papírových pytlích. Přítomnost živých škůdců v podobě rusa domácího jsme zjistili také v přípravně pokrmů, konkrétně v rohu pracovní desky,“ napsali inspektoři na sociální síti X.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak se při letním grilování vyhnout chybám? Důležitá je teplota i výběr masa, radí experti