V Česku je tak velké množství restaurací a kulturních organizací, že to ubírá přidané hodnotě. Prohlásil to poslanec hnutí ANO a miliardář Pavel Juříček. Ten nyní zakládá nové sdružení podnikatelů, které by mělo konkurovat Hospodářské komoře a Svazu průmyslu a dopravy. Tyto organizace podle něj nebojují za zájmy podnikatelů.
„Víme, že restaurací a kulturních organizací je takové množství, že nezbývá na to, aby lidé dělali přidanou hodnotu,“ řekl v rozhovoru pro Deník N Juříček. Důsledkem podle něj je, že není s kým pracovat, což je cítit mimo jiné ve fabrikách. „Jsme bez lidí a liberalizace trhu se neděje a stále více se utahuje. Je tu 490 tisíc úředníků a rozhodně nevidíme, že by byli nějak smířliví,“ dodal poslanec hnutí ANO.
Havlíček: Neposlušné restaurace nemůžeme tolerovat. Vycházíme jim vstříc
Restaurace, které zůstanou otevřené navzdory vládnímu nařízení, není možné tolerovat. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl ministr průmyslu a obchodu a šéf resortu dopravy Karel Havlíček (za ANO). Zkritizoval také pražský magistrát, že neposílil spoje městské hromadné dopravy.
Juříček tak nyní přichází s ideou založení nového podnikatelského svazu. „V Česku vůbec nikdo nezastupuje zájmy českých podnikatelů, kteří jsou dennodenně se svými zaměstnanci a svoje fabriky vypiplali za posledních třicet let,“ říká o potřebě nového podnikatelského svazu, který by tak de facto konkuroval Hospodářské komoře a Svazu průmyslu a dopravy.
S jeho návrhem prý souhlasí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a přesvědčit se mu údajně podařilo i premiéra. „Všichni ostatní nechtějí nic moc měnit, ale chtějí rozdávat peníze zaměstnancům v karanténě. My, kteří děláme hodnoty, potřebujeme lidi, abychom mohli pracovat,“ řekl Juříček s tím, že na představení byli kromě Schillerové s Babišem i ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (za ANO) a šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
Juříček je nejen poslancem za hnutí ANO, ale patří také mezi nejbohatší Čechy. Podle časopisu Forbes je aktuálně 37. nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 6,2 miliardy korun. Vlastní společnost Brano, která vyrábí autodíly
Dufek: Ať klidně část restaurací zkrachuje
Podobně jako Juříček ohledně restaurací a dalších podniků hovoří i předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Ten svými výroky pobouřil řadu podnikatelů a politiků. Nejprve totiž v rozhovoru pro CNN Prima NEWS prohlásil, že v Česku není potřeba 40 tisíc restaurací a polovina z nich ať klidně zkrachuje.
Válka odborů: Dufek rozděluje společnost a odepisuje živnostníky, zlobí se Středula
Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vedená předsedou Josefem Středulou se trefuje do jiného odborového předáka – Bohumíra Dufka. Na Twitteru zveřejnila koláž, ve které předsedu Asociace samostatných odborů (ASO) obviňuje z rozdělování společnosti a odepisování živnostníků. ČMKOS vadí Dufkovy výroky, kterými vyzýval, aby se „živnostníci rekvalifikovali a nastoupili jako svářeči“ a vyjadřoval souhlas s možným krachem řady restaurací a hospod.
V nedávném rozhovoru pro svou Asociaci samostatných odborů pak Dufek řekl, že v Česku bude velké množství lidí bez práce právě mezi živnostníky a pracovníky ve službách, kteří by podle něho měli nastoupit jako dělníci, případně do technických profesí.
Proti Dufkovi se ozvala nejen řada restaurací a podnikatelů, ale také různé svazy či dokonce Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pod vedením Josefa Středuly. ČMKOS před několika dny vložila na sociální sítě koláž, ve které k postavě Bohumíra Dufka píše, že „rozdělil společnost nevhodnými výroky, odepisuje živnostníky a posílá číšníky do továren“.
Dufka pak v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS přímo konfrontoval restauratér a známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. „Já nevím, jestli tomu pan Dufek rozumí. On si představuje, že když někdo zkrachuje, tak je to něco pozitivního,“ řekl Pohlreich, podle něhož jde především o lidi, kteří v restauratérství pracují. „V české gastronomii pracuje asi 250 tisíc lidí. Jestli si myslíte, že poslat na pracák 130 tisíc lidí je v pohodě, tak asi prima. Já si myslím, že to tak není,“ uvedl šéfkuchař.