Řetězce nehrají fér, zlobí se Výborný. Ukázal na možný kartel. Zametají s vámi, zní z ANO

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a stínová ministryně zemědělství Margita Balaštíková (ANO).

360° 4.12.2023

„Nesplnění slibů řetězců je nefér hlavně vůči domácnostem a spotřebitelům,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Se stínovým protějškem Margitou Balaštíkovou (ANO) se shodl, že je potřeba přikročit k tvrdším zásahům. Výborný pak poukázal na možné kartelové dohody některých prodejců. Zároveň podotkl, že spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS) vedou debaty, aby nedošlo ke zvýšení cen. Balaštíková ale zdůraznila, že hovory nikam nevedou a řetězce s Výborným zametly.

„Čtyři měsíce jsme byli ze strany jednotlivých řetězců ujišťovaní, že snížení DPH o tři procentní body, které bylo schváleno a je podepsáno prezidentem, se skutečně promítne do cen. Najednou se ukázalo, že ty sliby neplatí. To je věc, která je nefér. Ne vůči mně, ale hlavně vůči domácnostem a spotřebitelům,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Polákům při pohledu na české ceny spadla brada. Není divu, že berou naše obchody útokem, tvrdí

Na porušení dohod poukázala také stínová ministryně zemědělství Margita Balaštíková (ANO). „Ty sliby by se měly splnit. Naše politická reprezentace pro řetězce nic neznamená,“ řekla Balaštíková. Dodala, že by ji zajímalo, zda by se řetězce takhle chovaly například k německému kancléři. „Doplatí na to naši dodavatelé, zemědělci a i spotřebitelé. Nastává doba, kdy je potřeba přikročit k tvrdším zásahům,“ podotkla Balaštíková.

S přísnějším využitím některých zavedených pravidel souhlasil i Výborný. „Je potřeba dodržovat pravidla obchodu, to například znamená, zda řetězce správně vypočítávají slevové akce a podobně,“ popsal ministr. Podle něj je potřeba se zaměřit také na to, zda nedochází k nějakým kartelovým dohodám.

„Podíval jsem se do jednotlivých nabídkových listů, a pokud je smetana před Vánoci za 19,90 ve všech řetězcích, tak mám velké pochybnosti, že to není na základě nějaké dohody,“ řekl Výborný. Dodal, že on ale není soudce ani vyšetřovatel, a že to musí prošetřit příslušné orgány. „Je určitě namístě, abychom jako vláda vyzvali antimonopolní úřad, aby v těchto věcech konal,“ zdůraznil Výborný.

Již dříve se proti podobným nařčením ze strany ministra důrazně ohradil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Byl bych moc rád, kdyby pan ministr Výborný přestal pomlouvat poctivé potravináře a obchodníky, protože Vánoce jsou nejcitlivější část roku. Vidíme největší objem slevových akcí,“ podotkl. Na shodnou úroveň cen reagoval například v minulosti i ÚOHS tím, že není důsledkem kartelové dohody.

Výborný nevidí důvod ke zdražování

Podle Výborného ale ceny potravin v Česku až do října, pět měsíců v řadě, klesaly. „Teď to stagnuje a slyšíme, že ceny potravin půjdou nahoru. Opravdu ale není důvod,“ popsal Výborný s tím, že jak on, tak premiér Petr Fiala (ODS) využívají veškeré možné nástroje. „Vedeme debatu, že to musí pokračovat, že není žádný důvod na straně prodejců a ani na straně dodavatelů, aby nějakým dramatickým způsobem rostly ceny potravin,“ zdůraznil ministr.

To ale podle Balaštíkové nikam nevede. „Vaše jednání se řetězci a snažení pana Fialy má opravdu téměř nulový vliv. To jsou zcela jiné vlivy, které způsobily snížení cen. Nebylo to vaše vyjednávání, dneska s vámi zametly,“ popsala Balaštíková. Podle ní by měly skončit hovory a nastat akce.

„Už to tu bylo před lety. Tehdy řetězce přišly s tím, že bude férové jednání. Já jsem si tehdy dopisovala s ombudsmankou z Velké Británie a ona mi napsala, že když se to nepodařilo v zemi lordů, nám se to taky nepodaří. A opravdu se nám to nepodařilo. Těch hovorů už bylo spoustu, nevedly k ničemu a je potřeba udělat kroky,“ podotkla stínová ministryně.

Tagy: