Stejné slevy v různých obchodech? Řetězce se navzájem domlouvají, míní Křeček

Poradce premiéra a ekonom Štěpán Křeček

Nefungující konkurence mezi řetězci

Kilo kuřecích prsou stojí v několika různých obchodech úplně stejně. Takzvané cenové následování je podle zástupců supermarketů běžnou praxí. Ekonom a premiérův poradce Štěpán Křeček v tom ale vidí kartelovou dohodu. Tedy to, že se na jednotné ceně prodejci domlouvají.

V druhé polovině září mohli lidé v letácích čtyř různých supermarketů nalézt slevu na kuřecí prsa. Jejich cena byla ale všude stejná, a to 119,90 Kč za kilogram. Podle obchodů to není nic neobvyklého. „Ve chvíli, kdy někdo dokáže nakoupit levněji, tak se všichni ostatní musí přizpůsobit. Kdyby měli kuřecí maso o 15 až 20 korun dražší, zákazníci půjdou do toho obchodu, kde je výrazně levnější,“ popsal chování obchodníků pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Potravinářům už nic nebrání zlevnit. V drahotě mají máslo na hlavě, říkají ekonomové

Podle ekonoma a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpána Křečka je to kvůli slabé konkurenci na českém trhu. „Některé ceny působí, jako kdyby se obchodníci navzájem dohadovali,“ řekl Křeček s tím, že by bylo dobré, kdyby na trh vstoupily nové řetězce.

Agrární komora proto volá po větší aktivitě antimonopolního úřadu. „Úplně bych tomu neříkal cenové následování, ale jiným slovem na ‚K‘ (kartel, pozn. red.). To má posoudit právě Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS),“ sdělil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. „Shodná úroveň cen není důsledkem kartelové dohody,“ reagoval na situaci ÚOHS.

„Viděl bych to spíše jako projev tržního prostředí než nějaké kartelové dohody. Samozřejmě je otázka, jestli by strategie jednotlivých obchodních sítí neměla být odlišná,“ podotkl agrární analytik Petr Havel. „Máme tu osm řetězců, které ovládají 90 procent trhu, a chci, aby pravidla byla dodržována naprosto férově,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Tagy:
obchod ODS Petr Fiala Tomáš Prouza Jan Doležal Marek Výborný Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kartel Agrární komora České republiky Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky