Režisérka o Gottovi: Budili jsme se strachem. Karla trápilo, co lidi na film řeknou

Režisérka Olga Malířová Špátová v pořadu Nový den

Rozhovor s Olgou Špátovou

Karel Gott si zaslouží, že vznikl snímek o jeho životě, řekla v Novém dni na CNN Prima NEWS režisérka dokumentárního filmu Karel Olga Malířová Špátová. Když dostala od rodiny Gottových nabídku na vytvoření celovečerního filmu, neváhala. Režisérka také prozradila, v čem byl již zesnulý zpěvák při natáčení puntičkář.

Snímek měl premiéru v pondělí 4. října v pražském Slovanském domě. „Karel byl tak nadšený, že vzniká film o jeho životě. Neuvěřitelně mě těší, že lidé po roce, kdy byli zavřeni doma kvůli covidu, chodí do kin,“ řekla Špátová v Novém dni.

První film o Gottovi natočila režisérka už v roce 2008, tehdy jí bylo 23. „Říkala jsem si, že bych s ním chtěla pracovat ještě jako zralejší filmařka. Pak mě s Ivankou oslovili, že se blíží jeho 80. narozeniny. Byl po nemoci, takže situace byla úplně jiná než poprvé. Jeho slušnost, laskavost a humor, to bylo něco neskutečného,“ vzpomínala Špátová.

Natáčení začalo v roce 2018, Karel Gott zemřel 1. října 2019 ve své vile na pražské Bertramce. Léčil se s akutní leukemií. Na rozloučení v paláci Žofín dorazilo téměř 50 tisíc lidí. „Bylo to jedno z nejtěžších natáčení mého života. Žila jsem se strachem stejně jako jeho rodina. Budili jsme se každou noc se strachem, jestli se mu něco nestalo a jestli budeme moct natáčet,“ popsala režisérka.

O tom, zda nabídku na tvorbu filmu přijme, prý dlouho neuvažovala. „Karel mě vždy učil: ‚Když vám přijde příležitost, čapněte ji a nebojte se toho.‘ Říkala jsem ale, že se nesmíme opakovat a točit stejný film jako před deseti lety,“ podotkla. Chtěla se prý dostat hlouběji do zpěvákovy duše.

Čas byl najedou vzácný a drahý

Na začátku natáčení rozhodně nepočítala s tím, že pro Karla Gotta jde o poslední rok jeho života. „Měsíc po startu jsem se dozvěděla, že je vážně nemocný. Najednou byl čas vzácný a drahý. O to více jsme se do práce pustili,“ dodala Špátová.

Gotta prý enormně zajímalo, jak bude film ve výsledku vypadat. „Karel chtěl vědět, jak budou scény vypadat, aby každá měla vtip a neopakovala se. V tomto byl velice přísný a důkladný, byla to pro mě veliká škola,“ přemítala. V roce 2008 nebyla Gottovou posluchačkou, dalších 10 let ale pozorovala, čím byl výjimečný a proč ho obdivovali lidé napříč generacemi. „Bylo to jeho chování, měl ke všem úctu,“ řekla.

Slavnému zpěvákovi podle režisérky na filmu hodně záleželo. „Ohromně se bál, co na film řeknou lidé. Jestli je bude bavit, zda je vůbec vhodný. Karel byl autentický, ale v tomhle chtěl lidem stále dávat radost a moc se tím svazoval. Ke konci života jsem však cítila, jak strach odkládá a ničeho se nebojí,“ řekla Špátová.

Premiéra byla odložena kvůli covidu

Špátová natočila 30 autorských filmů, za které obdržela ceny na domácích i zahraničních festivalech. Například film Dobře placená procházka ’07, za nějž získala Grand Prix Vojtěcha Jasného. Fenomén Gott (2009) se stal nejsledovanějším televizním filmem roku, film Oko nad Prahou (2010) vyhrál hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu ve Varšavě. Natočila dva klipy k písním zpěvačky Anety Langerové, oba získaly cenu Anděl.

Snímek Gott měl předpremiéru ve Slovanském domě 18. září 2020, kdy oficiálně zahájil filmový festival Febiofest. Premiéra byla poté odložena kvůli pandemii koronaviru. V kinech je snímek uváděn od 7. října tohoto roku.

Tagy: