Prima řeznictví: Provozovnu měl jako právník poslat do insolvence, místo toho ji zachránil

Veronika Brodská
Veronika Brodská
  • 27. říj 2025, 16:16

  • Díky vašim tipům jsme tentokrát v rámci seriálu Prima řeznictví vyrazili na ochutnávku do Koloděj a středočeských Říčan. A můžeme potvrdit, že obě navštívené prodejny masa a uzenin spojuje láska k tradici i poctivosti.

    Cestu za řeznickým řemeslem začínáme v Kolodějích. Právě tady mají tradiční prodejnu masa a uzenin. Majitel Honza kouzlu řeznického špalku propadl už v patnácti letech.

    ČTĚTE TAKÉ: Při střelbě přišli o rodiče. Místní na pomoc dětem obětí ze Smržovky založili sbírku.

    „Do řemesla jsem se zamiloval už díky dědovi, který byl vyučen v Jičíně u známého řezníka. Na smrtelné posteli jsem mu slíbil, že se stanu řezníkem,“ svěřil se majitel řeznictví Jan Kubánek.

    Originálním produktem této prodejny je takzvaný řezníkův bylinný mls. Jedná se o klobásu z libového masa s bylinkami v zašpejlovaném hovězím střívku.

    Maso si tady bourají sami a pokud byste měli chuť na zvěřinu a nevěděli, kam pro ni jít, tak jste na správné adrese. Jak zní nabídka? „Jelen, divočák, daněk, srnčí... Je to tedy sezonní samozřejmě, když se střílí,“ vyjmenoval majitel.

    Pro tyhle lahůdky ale nemusíte jezdit jen do Koloděj, s několika pojízdnými prodejnami pravidelně vyrážejí i do menších obcí po celých středních Čechách. „Máme tam uzeniny a zabalené maso po menších dávkách, aby to bylo pro jednotlivé menší spotřebitele,“ popsal Kubánek.

    Ještě nejsem v plusu, pousmál se původem advokát.

    Následně se vydáváme do středočeských Říčan. Pan Pavel je původem advokát, který měl dát místní řeznictví do insolvence, nakonec se ho ale rozhodl zachránit. „Kdyby po patnácti letech někdo spočítal, kolik jsem z toho získal peněz a kolik jsem jich vložil, tak ještě nejsem v plusu. Vyrábíme 42 druhů produktů. A já mám zásadu, že nabízím k prodeji jen to, co sám jím,“ vylíčil majitel Pavel Kykal.

    Řeznictví, které najdete v Říčanech přímo na náměstí, je vyhlášené hned několika produkty, jako například tlačenkou, anglickou slaninou nebo šunkou, která není krájena dopředu. „Ona by nám zbělala. Všechny produkty vyrábíme prakticky denně v krátkých sériích, nedáváme je do skladu. Tudíž tam nemusíte dávat konzervanty, přebytek soli, barviva a tak dále,“ zdůraznil Kykal. „Maso máme třeba jenom z mladých býků, kuřata a krůty prodáváme bez hormonů,“ doplnil.

    Co na obchod říkají zákazníci? „Vepřová panenka, tamhle se mi líbily jitrničky, vypadají skvěle. Jsem spokojená, myslím, že tohle řeznictví je super,“ chválila jedna z nakupujících.

    Pokud i vy máte ve svém okolí prima řeznictví, kde dbají na kvalitu a tradici, napište nám svůj tip na zpravy@iprima.cz.

    MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rázné řešení drahých potravin. Omezme slevy, navrhují potravináři. Obchodníci se bouří