Prima řeznictví na Zlínsku: Lidé žasnou nad párky s tajnou přísadou, láká je i tradiční podnik


Kvalitní řemeslná řeznictví štáby CNN Prima NEWS tentokrát mapovaly na Zlínsku. Objevily tam mimo jiné uherské párky s tajnou přísadou koření nebo lahodnou šunku, za kterou se sjíždějí zákazníci z celého okolí.

Řeznictví začal majitel František Sanytrák se svými spolupracovníky budovat na konci 80. let. Lidé tady dbají zejména na spolehlivost a kvalitu dodávek. „Začínáme od bourárny, přes výrobu a expedici,“ popsal majitel řeznictví z Horní Lhoty František Sanytrák. Denně prý vyrobí zhruba dvě tuny výrobků.

ČTĚTE TAKÉ: Sezóna dýní začala. Oblíbené pochutiny jsou stovky druhů, každá se hodí na něco jiného.

V řeznictví se mohou pochlubit výrobou více než padesáti druhů vlastních výrobků. Některé z nich získaly ocenění Regionální potravina. Jejich Duo šunka má vlastní ochrannou známku.

Zákazníci se marně snaží přijít na unikátní kombinaci koření, kterou mistr řezník dává do uherských párků. „Když jedu okolo, tak se zastavím,“ popsal jeden ze zákazníků.

Ve Fryštáku pracuje už čtvrtá generace.

Za dobrou a kvalitní uzeninou jezdí zase místní i lidé z okolí do uzenářství ve Fryštáku. Kladou tam důraz na tradici a kvalitní zpracování surovin. Pracuje tam už čtvrtá generace řezníků.

„Dělám to tak, abych se nemusel stydět před svým tátou, dědou a pradědou. Nabízím především ty výrobky, které dělám sám,“ popsal majitel řeznictví a uzenářství Ševčík, Pavel Ševčík.

Při výrobě u majitele nenajdeme žádné kořenící směsi, jen poctivé jednodruhové koření. „Já si myslím, že je to úplně perfektní řeznictví. Chodíme tam na škvarky,“ řekl štábu jeden z místních.

Pokud i vy znáte ve svém okolí nějaké prima řeznictví, můžete nám dál zasílat své tipy do naší redakce na adresu zpravy@iprima.cz.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Domácí výroba je v řeznictví v Poličce základ. U Švandů v Hlinsku mají staletou tradici.