Chaos kolem očkovacího systému nekončí a mění se za běhu. Zmizí druhý PIN

Jan Hamáček

Hamáček apeluje: Snižme tlak na nemocnice

Od pátku se změní systém registrace k očkování, kam se zatím mohou hlásit pouze senioři nad 80 let. Podle šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) již senioři nebudou dostávat druhý PIN k rezervaci do systému. Informaci o termínu by měli získat na svůj kontakt, který vyplnili v rámci registrace.

„Největší změnou bude, že od pátku přestane být zasílán druhý PIN a bude zkompletovaná registrace,“ uvedl před novináři Hamáček. Zároveň přiblížil, jak se lidé o volném termínu dozvědí. „V rámci registrace zanechají kontakt na sebe a to by byl ten informační kanál,“ řekl.

O změně hovořil v úterý také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nově registrovaní senioři by měli dostávat druhý PIN kód až ve chvíli, kdy se objeví termín vakcinace v jejich okolí. Dosud ho obdrželi hned a museli volné termíny sledovat v systému a „soutěžit“ o ně, což hejtmani kritizovali. Nově tak systém umožní dávat od pátku v očkování přednost starším lidem.

„Přestane soutěžení o termíny a každý, kdo dostane PIN, si může být jist místem a časem očkování. Zohledněn bude také věk žadatele,“ uvedl v úterý Blatný.

Prodloužení nouzového stavu je nezbytné, řekl Hamáček

Hamáček se na tiskové konferenci vyjádřil také k aktuální epidemiologické situaci. „Včerejší číslo je sice nižší než minulý týden, ale je stále velmi vysoké. Naznačuje sice, že bychom měli být za vrcholem epidemie, skoro 10 tisíc nových případů je ale mnoho. Stále vysoké je číslo i mezi seniory. Nejhůře jsou na tom Středočeský a Moravskoslezský kraj,“ uvedl ministr vnitra.

Poznamenal také, že nelze přijít s rozvolňováním opatření a musí být prodloužen nouzový stav. „Opatření musí pokračovat tak, jak jsou aktuálně platná. Neobejdeme se bez pokračování těchto opatření a bez pokračování nouzového stavu,“ řekl Hamáček.

„Neprodloužení by znamenalo opuštění našich pracovníků. Doufám, že v Poslanecké sněmovně zvítězí zdravý rozum. Všechny státy drží přísná opatření, nebo zpřísňují,“ dodal.

Tagy: