Richterová: Kauza STAN je šílená. Piráti si brousí nože na zpřísnění protikorupčních norem

Olga Richterová (Piráti)

K věci (620)

Ukazuje se, že korupce není jen v hnutí ANO, ze Starostů jsem zklamaná, přiznala místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). Reagovala tím na aktuální kauzu údajného úplatkářství v pražském dopravním podniku, jež se točí kolem podnikatele a lobbisty Michala Redla. I proto se chce zasadit o to, aby se podobným praktikám, které jsou bohužel lidská přirozenost, v politice předcházelo.

„Pro mě z této šílené kauzy vyplývá, že musíme spoustu věcí dotáhnout. Ať už zákon o lobbingu, o střetu zájmů, nebo o evidenci skutečných majitelů. Ukazuje se, že spojení vedou i do dalších stran, a to včetně hnutí ANO,“ uvedla v pořadu K věci Richterová.

Kauzu pražského dopravního podniku kolem podnikatele a lobbisty Michala Redla označila za šílenou. „Jsem z toho velmi smutná. Nicméně, budeme mít osobní jednání, nejprve se zástupci hnutí STAN a potom na vládní úrovni – obou koalic,“ sdělila místopředsedkyně Sněmovny.

Měl by Rakušan rezignovat?

I proto zatím nechce komentovat, zda by měl odstoupit i ministr vnitra a lídr Starostů Vít Rakušan. Po jeho odvolání totiž volají někteří zástupci opozice. Podle nich by jako šéf resortu mohl ovlivňovat policejní vyšetřování.

„Za sebe zdůrazňuji, že dělám poctivou politiku, ručím nejen za sebe, ale i za Piráty jako stranu. My žádným takovým skandálům nečelíme a nečelili jsme. Těch našich 13 let to ukazuje,“ vyzdvihla Richterová.

Piráti, stejně jako Starostové, svůj předvolební program stavěli na tom, že chtějí z politiky vymýtit korupci a populismus. „Prosazujeme přísnější pravidla, aby bylo těžší krást, protože někteří to budou zkoušet vždy, to je lidská přirozenost,“ vysvětlila za Piráty. Ačkoliv ve volbách tvořili koalici se Starosty, peníze na kampaň si prý dostatečně ohlídali, protože vše šlo přes jejich transparentní účet.

Ve vysílání CNN Prima NEWS Richterová dodala, že když se Piráti dozví o nekalé činnosti, jejich postup je prostý – podají trestní oznámení. V prosinci minulého roku se o bývalém náměstku pražského primátora za hnutí STAN Petru Hlubučkovi, který v kauze figuruje, prý „něco doslechli“. Nyní prověřují, zda věc měla spojitost s aktuálním obviněním.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina 11 obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Do skupiny patřil i Hlubuček, jemuž bylo členství ve STAN následně pozastaveno. Hlavou skupiny byl podle kriminalistů zlínský podnikatel a lobbista Michal Redl. Oba skončili ve vazbě.

Tagy: