První slova viníka bratislavské tragédie: Zlý sen, který nejde vrátit. Prosím o odpuštění

Dušan Dědeček

Rozhovor s řidičem, který má na svědomí masakr v centru Bratislavy

Řidič, který v centru Bratislavy zabil pět lidí a další zranil, do vazby nepůjde. Soud tak nevyhověl návrhu žalobce. Dušanu Dědečkovi hrozí doživotí. Jeho advokát tvrdí, že je ve špatném psychickém stavu. Po skončení jednání utekl od soudní budovy před novináři. Později ale promluvil pro slovenská média, jejichž prostřednictvím prosil rodiče obětí o odpuštění.

Bývalý generální sekretář Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček promluvil pro slovenská média poprvé od tragické dopravní nehody, kterou způsobil. Televizi JOJ řekl, že je to vše jako zlý zen, který se nedá vrátit zpět, a prosil rodiče obětí o odpuštění. „Jede mi to stále hlavou a strašně mě mrzí, co jsem udělal. Mrzí mě ty zmařené životy. Nevím, jak bych vyjádřil lítost nad tím vším. A i když to rodiče asi nepřijmou, chci je poprosit o odpuštění,“ sdělil Dědeček s tím, že nikdy nechtěl nic takového způsobit.

Následně se omluvil i za svůj útěk před novináři po skončení soudu. „Mrzí mě, že jsem zase neustál tlak. Chci se všem, kteří tam byli, omluvit, že jsem utekl,“ řekl. Proč za volant sedl pod vlivem alkoholu a omamných látek, ale neví. „To je velmi těžká otázka, netuším,“ řekl Dědeček. Jasno nemá ani ohledně případného odškodnění pozůstalých. „Je těžké na to odpovědět, neumím si to představit,“ sdělil.

Dědeček je stíhaný na svobodě. Žalobce pro něj navrhoval vazbu, protože by prý mohl obviněný uprchnout nebo pokračovat v trestné činnosti. Soud první instance ale neshledal důvody pro vazební stíhání.

Tagy: