Řidič v České Lípě srazil dívku na přechodu. Z místa nehody ujel, pátrá po něm policie

Řidič v České Lípě srazil mladou dívku na přechodu pro chodce. Z místa nehody ujel, pátrá po něm policie.

Srazil holku a z místa ujel

Hrozivě vypadající dopravní nehodu vyšetřují policisté v České Lípě. Zatím neznámý řidič tam srazil patnáctiletou dívku na přechodu pro chodce a z místa odjel, aniž by zavolal policii nebo záchrannou službu. Dívka naštěstí vyvázla jen s lehkým zraněním, po řidiči policisté pátrají.

K nehodě došlo v pondělí po druhé hodině odpoledne. Dívka se vracela ze školy domů přes přechod pro chodce před českolipským okresním soudem. Celou situaci zachytil videozáznam z kamery umístěné na právě budově soudu.

Dívka vstoupila na přechod, když se k ní zprava blížilo auto. Zřejmě předpokládala, že zastaví, řidič ve tmavě zeleném voze však dívku pravděpodobně zaregistroval až na poslední chvíli, takže prakticky nebrzdil. Dívku, která už nestačila uskočit, náraz vymrštil do vzduchu a její tělo dopadlo na zem vedle auta.

Naštěstí nezůstala ležet, zvedla se, ale chytila se při tom za nohu, která ji evidentně bolela. Řidič zastavil o pár metrů dál a přišel za dívkou. Krátce s ní promluvil a ani ne po minutě odjel. „Řidič na místě nehody zastavil, dívku formálně oslovil, jak se cítí, a když viděl, že na sobě nemá žádná zjevná zranění, ponechal ji dál na místě bez dalšího zájmu,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Podle zkušených záchranářů přitom dívka měla skončit okamžitě v nemocnici na specializovaném vyšetření. „Při střetu auta s chodcem může dojít k vnitřnímu poranění, které na místě nemusí být viditelné, nebo například k poranění páteře, které se prokáže až ve zdravotnickém zařízení na magnetické rezonanci nebo na CT,“ vysvětlil Michal Georgiev ze Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

S nehodou se svěřila až matce

Podle něj měla sražená obrovské štěstí, že střet s autem vůbec přežila. Dívka, která byla podle svědků po nehodě viditelně v šoku, se s mužem odmítla bavit, a nakonec odkulhala domů. Do nemocnice ji odvezla až s odstupem několika hodin její matka, které se později svěřila. Vyšetření nakonec navzdory hrozivě vypadajícímu střetu odhalilo jen lehká poranění. Podle záchranářů se ale řidič na tvrzení dívky, že jí nic není, neměl spoléhat.

„Člověk může být ve stresovém šoku, kdy nemusí adekvátně reagovat, může se zachovat i tak, že z místa události chce odejít, nemusí ani cítit bolest, ale může zkolabovat za rohem. V tomto případě měla okamžitě na místo přijet sanitka,“ zdůraznil Georgiev, který měl možnost záznam nehody vidět.

Podle policistů spáchal řidič v České Lípě hned tři přestupky. „Jednak ohrozil chodkyni na přechodu, potom na místě nehody nesetrval a neoznámil nehodu policistům,“ popsala Baláková. „Po řidiči vozu Škoda Felicia pátráme a žádáme motoristy, kteří projížděli v inkriminovanou dobu kolem nehodového místa, aby nám případně poskytli kamerové záběry,“ dodala.

Trest pro řidiče teď bude záviset na vývoji zdravotního stavu sražené dívky. Pokutě v každém případě neunikne, ale může i na nějaký čas přijít o řidičák.

Tagy: