Po silném větru se na Česko žene sníh, hrozí závěje. Výstrah bude přibývat

Podle meteorologů se mohou tvořit sněhové jazyky. (Ilustrační foto)

Počasí 31.1.2022 7:10

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) trvá i po víkendu. Místo před větrem však nyní varuje před sněhovými jazyky a závějemi. Výhled na další dny pravděpodobně v souvislosti se zimním počasím přinese další varování.

V pondělí bude zataženo až oblačno. Od západu bude na většině území občasně sněžit, objevit se mohou i sněhové přeháňky. V nížinách se očekávají i srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 1 až 5 °C, na horách kolem -3 °C. Po extrémně větrném víkendu by měl vát mírný jihozápadní až západní vítr o síle 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Meteorologové však vydali novou výstrahu před sněhovými jazyky a závějemi. Varování platí pro některé části čtyř krajů: Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého. „Ve vyšších polohách se očekává místy tvorba sněhových jazyků, na horách závějí. Na pozoru by se měli mít zejména řidiči, některé vozovky mohou být nesjízdné. Mohou vznikat komplikace se zásobováním nebo pro zdravotnické služby,“ uvádí meteorologové.

Řidiči by neměli zapomenout na zimní výbavy, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidel. „Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu jídla a pití. Většinu cesty by řidiči měli naplánovat za denního světla, orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné,“ upozorňují.

Upozorněním na závěje a sněhové jazyky však varování meteorologů nekončí. V následujících dnech by se mohly na celém území objevit další nebezpečné zimní jevy, jako sněhová pokrývka, zmiňované závěje nebo silnější vítr. „Jedná se o předběžné varování, doporučujeme sledovat upřesňované předpovědí počasí,“ dodává ČHMÚ.

V noci na úterý bude zataženo až oblačno, místy může sněžit, objevit se mohou i sněhové přeháňky, které budou na horách četnější. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi bodem mrazu a -4 °C.

Úterý se ponese v podobném duchu jako začátek týdne. Bude zataženo až oblačno, místy bude sněžit, na horách četněji. S postupem dne se sněžení od severozápadu očekává na celém území, na horách bude vydatnější. Kromě sněhu se však mohou objevit i srážky smíšené nebo dešťové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi bodem mrazu a 4 °C. Vát by měl jihozápadní vítr o síle 5 až 10 m/s, v nárazech může dosahovat rychlosti 15 až 20 m/s (až 70 km/h).

Tagy: