OBRAZEM: Východní pobřeží USA postihla silná sněhová bouře. Ze stromů padali leguáni

Východní pobřeží USA o víkendu zasáhla silná bouře s hustým sněžením a silným větrem, známá jako nor'easter. Zrušeny byly tisíce letů a desetitisíce lidí jsou bez elektrického proudu. V regionu s téměř 70 miliony obyvatel byl kvůli nepříznivému počasí vyhlášen poplach. Guvernéři vyhlašují nouzový stav a žádají obyvatele, aby nevycházeli, pokud nemusejí.

Největší sílu bouře pocítila města New York a Boston. Výstraha před mrazem platila ale také pro Floridu, která leží na jihovýchodě USA. Tam Národní meteorologická služba vydala varování před pády leguánů ze stromů, neboť nízké teploty mohly tyto až devět kilogramů vážící ještěry ochromit, uvádí web aljazeera.com.

V některých oblastech státu Massachusetts napadlo až 75 centimetrů sněhu a místní obyvatelé byli vyzváni, aby se ukryli uvnitř. V sobotu večer bylo více než 80 tisíc domácností bez elektřiny.

V New Yorku pak napadlo od sobotního rána až 10 centimetrů sněhu. Starosta města Eric Adams vyzval občany, aby zůstali doma, pokud mohou. „Je to dobrý den na sledování televize. Zůstaňte doma, pokud nemusíte ven,“ řekl. Na Twitteru také zveřejnil video, na kterém se prochází čtvrtí Bronx.

Podle webu bbc.com bylo během víkendu zrušeno téměř šest tisíc letů, v New Yorku má problémy i veřejná doprava. „V New Yorku je minus devět stupňů Celsia. Metro stále jezdí, ale spousta vlaků a autobusů byla pozastavena,“ uvedl Gabriel Elizondo, reportér webu Al Jazeera.

Pokud by bouře pokračovala, mohly by východní pobřeží postihnout záplavy. Zároveň předpovídají, že v oblasti kolem Bostonu napadne až 60 centimetrů sněhu.

Guvernéři států New York, New Jersey, Maryland, Rhode Island a Virginie vyhlásili stav nouze a vyzvali obyvatele, aby v zájmu vlastní bezpečnosti nevyjížděli na silnice. Podle starostky Bostonu Michelle Wuové jde o „historickou bouři“. Guvernérka státu New York Kathy Hochulová vyzvala ty, kteří musí někam cestovat, aby měli v autech zásobu paliva a připravené deky a vodu.

Sněhová bouře navazuje na podobnou, která před pouhými dvěma týdny zasypala východní část Severní Ameriky od Georgie po Kanadu, přerušila dodávky elektřiny do tisíců domácností a rovněž narušila tisíce letů.

Tagy: