Vondra: Putin se na Ukrajině chová jako Hitler. Porušuje všechna pravidla, dodal Jurečka

Alexandr Vondra

PARTIE Terezie Tománkové 6.3.2022

Podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky překročilo Rusko při invazi na Ukrajinu všechna psaná i nepsaná pravidla a je dle něj potřeba pokračovat v ekonomickohospodářských sankcích vůči Rusku. Důležité je také podle něj chránit české občany před dopady války a dobře zvládnout integraci Ukrajinců, kteří před konfliktem do Česka utečou. Jurečka to řekl v Partii Terezie Tománkové.

Je nutné pokračovat v sankcích vůči Rusku tak, aby je země pocítila, řekl dále Jurečka. „Není možné přijít na Ukrajinu, zabíjet a tvářit se, že jde o denacifikaci Ukrajiny, což je uplně vymyšlená báchorka. Na atomové elektrárny se nesahá, Putinova armáda překračuje všechna psaná a nepsaná pravidla,” dodal vicepremiér.

S Jurečkou souhlasili i další hosté nedělní Partie. „Budeme muset udělat víc pro to, aby se Ukrajinci mohli bránit,“ uvedl europoslanec ODS Alexandr Vondra a zmínil možnost dodávek protileteckých střel a dalších zbraní. Rusko pod vedením prezidenta Vladimira Putina silně zkritizoval. „Tak se na Ukrajině naposledy choval Hitler,“ dodal Vondra. Dalšími hosty Partie byli člen Zahraničního výboru Jaroslav Bašta (SPD) a místopředseda Sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček.

Pokud chceme ekonomicky přitlačit, neměli bychom Rusku nechávat jeho největší příjem, vyzval bývalý ministr obchodu, průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Podle něj má Rusko téměř 75 procent příjmu z plynu a ropy. Havlíček také řekl, že opozice je s vládou co se podpory Ukrajiny a stanoviska k Rusku na jedné lodi. Za to mu Jurečka poděkoval.

„Děláme maximum možného“

Jurečka dále nastínil, co zásadního chce vláda nyní dělat. „Děláme maximum možného. První krok je podpora Ukrajiny, vojensky i diplomaticky. Druhý krok je zvládnout uprchlickou krizi a třetí věc je samozřejme maximální pomoc občanům, na které budou dopadat negativní důsledky,“ řekl Jurečka.

Řeč tak padla i na rostoucí ceny ropy, které podle Vondry tíží všechny na západě. „Očekával bych, že Američané vstoupí do hry jednáním s dalšími exportéry ropy. Myslím, že je prostor přimět je ke zvýšení těžby, což by mohlo mít vliv i na to, aby cena nerostla a možná i klesla,“ řekl Vondra v Partii.

Vicepremiér Jurečka zdůraznil, že Česko je v bezpečí. „Na rozdíl od Ukrajiny je ČR zemí bezpečnou, válka na Ukrajině se nás ale bude týkat,“ řekl. Důležitá je podle něj kromě ochrany občanů před negativními dopady konfliktu na Ukrajině i dobrá integrace lidí, kteří před válčením z Ukrajiny uprchnou. Zmínil zpřístupnění pracovního trhu či nabídku jazykových a dalších kurzů.

Tagy: