Střelec z Kenoshy se po rozsudku hroutil štěstím. Jsme zlomení, vzkázali rodiče oběti

Kyle Rittenhouse po osvobozujícím verdiktu

Verdikt v případu Kylea Rittenhouse

Kyle Rittenhouse, který čelil obviněním z vraždy a dalších zločinů kvůli loňské střelbě při demonstracích v americkém Wisconsinu, je nevinen ve všech bodech obžaloby. Takový verdikt v pátek oznámila soudní porota. 18letý mladík se před vynesením rozsudku klepal, poté se samotným štěstím málem zhroutil a musel jej uklidňovat jeho právník. Verdiktem jsou naopak zničeni rodiče jednoho ze zastřelených či strýc muže, kvůli kterému k demonstraci vůbec došlo.

Rittenhouse na konci srpna roku 2020 zastřelil 36letého Josepha Rosenbauma a o deset let mladšího Anthonyho Hubera, navíc zranil 27letého Gaige Grosskreutze. Vše se stalo na chaotické demonstraci ve městě Kenosha spojené se zákrokem policisty proti černochovi Jacobu Blakeovi.

„Tehdy šlo o to, že Jacob Blake byl hledán policií. Když opustil auto s nožem v ruce, policista jej v rámci sebeobrany postřelil. Jacob Blake nebyl zabit, ale má trvalé následky. Během protestů pak docházelo k rabování a zapalování aut – něčemu, co si v Česku moc neumíme představit. Do toho vstoupil tento tehdy sedmnáctiletý mladík,“ vysvětloval v pořadu 360° na CNN Prima NEWS amerikanista Jakub Lepš.

Kyle Rittenhouse found not guilty on all charges

The Kenosha shooter found not guilty, full story: https://trib.al/WKCkwM2

Posted by Daily Mail on Friday, November 19, 2021

Paradoxní na celé situaci byl fakt, že Rittenhouse vůbec nepocházel z Wisconsinu. Do ulic Kenoshy se vydal v návaznosti na výtržnosti z předchozích dvou večerů a jeho cílem prý bylo bránit ničení soukromého majetku a pomáhat případným zraněným.

Po konci hlavního shromáždění se nejdříve dostal do konfliktu s Rosenbaumem, který se podle některých svědků choval agresivně. Obžalovaný u soudu vypověděl, že začal střílet, když mu Rosenbaum sahal po zbrani, prokuratura ale tento popis situace odmítala. Když Rittenhouse 36letého muže zastřelil, vypukl na místě chaos, který vedl k dalšímu krveprolití.

Porota se radila od úterý

Dvanáctičlenná porota se o verdiktech v pěti bodech obžaloby začala radit v úterý a podle deníku The New York Times případ projednávala čistého času asi 26 hodin. Musela se při tom vypořádat s dramaticky odlišnými obrázky obžalovaného, které se během hlavního líčení snažily vykreslit dvě strany.

Zatímco prokurátor Thomas Binger popisoval Rittenhouse jako agresora, který v osudný den sám vytvořil podmínky pro krveprolití, obhajoba líčila jeho počínání jako oprávněnou reakci na útoky účastníků demonstrace.

„Soud nakonec rozhodl, že Rittenhouse jednal v sebeobraně. Američané mají v ústavě, že mohou nosit zbraň a v případě ohrožení se s ní bránit. Z mého pohledu jsou zvláštní spíš ostatní okolnosti, které k tomu vedly,“ uvedl Jakub Lepš.

Zatímco Rittenhouse se po vynesení verdiktu štěstím málem zhroutil, některé osoby rozhodnutí poroty naopak výrazně zklamalo. „Jsme zlomení a rozzlobení. Dnešní verdikt znamená, že osoba, která zavraždila našeho syna, nenese žádnou odpovědnost. Je to nepřijatelné,“ reagovali rodiče zastřeleného Anthonyho Hubera.

Velké zklamání cítí také Justin Blake, strýc Jacoba Blakea. „Už to nejsou ty Spojené státy, ve kterých jsme žili. Rasismus přechází od soudní síně přes policejní stanici až po kancelář starosty. Oběti byly bílé, ale podporovaly mého synovce, který byl černý,“ uvedl. Zastřelené oběti označil za hrdiny.

Tagy: