Rituální vraždy a pálení mrtvých těl. Ústečtí kriminalisté řeší nebývale velký počet případů

Na konci února 2022 dva mladíci ve věku 15 a 18 let v děčínském lese podle policie rituálně zavraždili svého 13letého kamaráda.

V Ústeckém kraji narůstají počty vražd a pokusů o vraždu. Jen za posledních šest měsíců se jich stalo více než za celý rok 2021. Podle expertů za tím mohou stát nejen psychické problémy pachatelů, ale i užívání drog. Kriminalistům se ale daří případy objasňovat.

Nejbrutálnější případy otřásly Děčínskem už začátkem roku. Čtyřicetiletý recidivista Karel K. zavraždil podle kriminalistů v únoru v Rumburku svou kamarádku a její tělo zapálil u silnice. „Do případu byly nasazeny desítky kriminalistů a kolegů z pořádkové služby, kteří pracovali 24 hodin v kuse. Podezřelý s námi moc nespolupracoval. Během domovní prohlídky bylo ale zajištěno mnoho stop,“ říká vedoucí obecné kriminality na krajském policejním ředitelství Martin Charvát. Obviněný od začátku vinu odmítá, na soud čeká ve vazbě.

Na konci února zase dva mladíci ve věku 15 a 18 let v děčínském lese podle policie rituálně zavraždili svého 13letého kamaráda. Soud je rovněž poslal do vazby. A surový pokus o vraždu zaznamenali policisté také přímo v centru Ústí nad Labem. Mladý agresor bodl nožem do břicha náhodného kolemjdoucího.

„Evidujeme osm vražd ve stadiu pokusu a dvě vraždy dokonané. Jedná se o větší počet případů než za celý loňský rok, kdy jsme jich evidovali celkem osm. Díky dobré práci kriminalistů máme stoprocentní objasněnost všech letošních případů,“ uvádí mluvčí krajského ředitelství Veronika Hyšplerová.

Pachatel má tendenci odstranit překážku

Psycholog a psychoterapeut Otakar Fleischmann vysvětluje, že pokud pomineme duševní onemocnění nebo poruchy osobnosti, má na chování lidí velký podíl závislost na psychoaktivních látkách. Důvod je jednoduchý, sebekontrola člověka je v případě jejich užití snížená.

Většině pachatelů podle psychologa také chybí láska, pocit bezpečí a sounáležitosti s okolím. „Když to zkombinujete se složitou situací, třeba covidovou dobou, může jít agrese do extrému. Překážku, v tomto případě druhého člověka, má jedinec tendenci odstranit,“ dodává Fleischmann.

Za vraždu nebo pokus o ni hrozí pachatelům až 20 let vězení, případně i výjimečný trest.

Tagy: