Ruské bomby zabíjely na dětském hřišti, zuří starosta Charkova. Zemřeli tři lidé včetně dítěte

Tři mrtvé včetně dítěte si v pátek vyžádal ruský úder na rezidenční čtvrť ukrajinského Charkova, kde řízená bomba zasáhla obytnou budovu a hřiště. Podle agentury Reuters to oznámil charkovský starosta Ihor Terechov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po útoku na Charkov opět vyzval Západ, aby Ukrajině umožnil ostřelovat vojenské základny v hloubi ruského území.

„Okupanti zabili dítě přímo na dětském hřišti. Zraněni byli nejméně tři další lidé,“ cituje Reuters Terechova. Další dva lidé zahynuli ve 12podlažní budově, která po útoku začala hořet.

ČTĚTE TAKÉ: Válka na Ukrajině? Výsledek není jistý, říká Pavel. Rusko je ale dnes slabší než v roce 2022

„K útoku by nedošlo, kdyby naše obranné síly měly možnost ničit ruská vojenská letadla na jejich základnách,“ napsal Zelenskyj na síti Telegram.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ve čtvrtek v Bruselu řekl, že když nebudou platit žádná omezení na použití dodaných zbraní, Ukrajinci dokáží mnohem efektivněji bránit Rusku v útocích a rovněž i zlepšit situaci svých vojáků na bojištích.

Podle zpráv médií například Británie podporuje návrh, aby Ukrajina k takovým účelům používala střely s plochou dráhou letu Storm Shadow, veřejně k tomu ale nevyzývá. Naopak Itálie, jak napsal web listu Ukrajinska pravda, zakázala Ukrajincům nasadit italské zbraně na ruském území. Italský ministr zahraničí Antonio Tajani k tomu řekl, že Řím není ve válce s Ruskem.

Ukrajina už dříve informovala, že po nočních náletech zahynula ve městě Sumy na severu země jedna žena a dalších osm lidí utrpělo zranění.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Granáty padající z nebe a zaskočení okupanti. Ničivý noční úder Ukrajinců zachytily kamery

Tagy:
válka bomba Ukrajina Rusko Reuters Telegram Charkov ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dmytro Ivanovyč Kuleba ruská invaze na Ukrajinu teroristický čin konflikt, válka a mír teroristické bombové útoky