Pavel: Válka na Ukrajině? Výsledek není jistý. Rusko je ale dnes slabší než v roce 2022

Prezident Petr Pavel na summitu NATO

Projev Petra Pavla na bezpečnostní konferenci Globsec

Moskva musí pochopit, že pokračování v pomýlené válce na Ukrajině není v jejím zájmu. Na úvod mezinárodní bezpečnostní konference Globsec v Praze to řekl prezident Petr Pavel. Jasnou podporu Kyjevu vyjádřila i Ursula von der Leyenová, která vystoupila po Pavlovi. Na 19. ročník zmíněné třídenní akce, která se do české metropole přesunula z Bratislavy, dorazilo velké množství premiérů, prezidentů i ministrů, a to nejen z Evropy, ale také z Blízkého východu či jihovýchodní Asie.

Pavel v úvodu svého projevu promluvil o Ukrajině, která se již třetím rokem brání ruské invazi. „Čelíme dlouhodobému konfliktu a výsledek není jistý. Čas může hrát ve prospěch Ukrajiny, ale pouze v případě, pokud se spojíme. Rusko si pořád myslí, že nemá důvod změnit své jednání,“ řekl český prezident.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ztráta F-16 nad Ukrajinou potvrzena. Pilot zemřel jako hrdina, bojovou akci popsalo letectvo

„Abychom dosáhli dlouhotrvajícího míru, musíme Ukrajinu dlouhodobě podporovat. Moskva musí pochopit, že pokračování v této pomýlené válce není v jejím zájmu. Rusko je dnes slabší než v roce 2022,“ dodal Pavel. Podle něj je nutné posílit západní materiální kapacity, aby bylo možné poskytnout Kyjevu veškeré nezbytné zdroje.

Také Ursula von der Leyenová se během své řeči jednoznačně postavila za napadenou Ukrajinu. Šéfka Evropské komise kromě jiného připustila, že západní Evropa měla v případě ruských hrozeb již v minulosti více naslouchat středoevropským a východoevropským zemím, které před riziky varovaly.

Von der Leyenová rovněž připomněla sovětskou okupaci Československa, která odstartovala v roce 1968 invazí vojsk Varšavské smlouvy. Německá politička tuto událost připodobnila k ruské agresi vůči Ukrajině.

VIDEO: Rusko ztratilo již 100 elitních tanků T-90M. Podívejte se na sestřih ukrajinské demolice

Tagy: