Rizikový scénář: Koncem roku 15 tisíc nakažených denně a 7000 hospitalizovaných

Nemocnice (ilustrační foto)

Tisková konference ministerstva zdravotnictví: Jaký je výhled do konce roku?

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ředitel ÚZIS Ladislav Dušek ve středu na tiskové konferenci představili rizikový scénář pandemie koronaviru v České republice. Podle něj by na přelomu roku mohlo denně přibývat až 15 tisíc nakažených a v nemocnicích by mohlo ležet až 7 000 lidí s covidem. Reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, dosahuje hodnoty 1,25.

„Reprodukční číslo je nyní 1,25. Hrozí, že na konci roku bude v nemocnicích 7 000 lidí s covidem, z toho 1 100 na intenzivní péči,“ uvedl na brífinku Dušek. V současné době je v nemocnicích asi 4 700 lidí, přes 700 vyžaduje intenzivní péči. Počty hospitalizovaných už v některých regionech rostou, to platí například pro Olomoucký nebo Moravskoslezský kraj.

Blatný dodal, že na konci roku by mohlo přibývat až 15 tisíc nakažených denně. Ministr také oznámil, že od ledna bude výpočet skóre protiepidemického systému upraven tak, aby zohledňoval zátěž nemocnic a testování veřejnosti.

Za nárůst může i plošné testování

Na denním nárůstu nových případů se podle Duška podílí také plošné antigenní testování veřejnosti, které začalo 16. prosince. Od té doby se udělalo asi 158 tisíc testů, z toho zhruba 9 400 bylo pozitivních. U antigenního testování dosahuje pozitivita pěti procent, u PCR testů, na které chodí spíše lidé se žádankou od lékaře, je to podle Duška asi 30 procent. Antigenní testování se v posledních dnech podle něj podílí asi na 20 procentech nových denních případů.

Vláda ve středu rozhodla o tom, že Česko přejde od neděle 27. prosince do stupně 5 v protiepidemickém systému PES. Zavřou se obchody a služby, omezí se prodej zboží, bude platit zákaz nočního vycházení.

Tagy:
nemocnice Moravskoslezský kraj pandemie Olomoucký kraj Ladislav Dušek ANO 2011 ÚZIS Ministerstvo zdravotnictví Česko koronavirus COVID-19 Jan Blatný systém PES rizikové skóre stupeň 5 Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR pandemie covidu-19 Protiepidemický systém České republiky