Bizarní reakce zoufalých rodičů ve Francii: Do školy zapsali ovce, aby jim nezavřeli třídu

Ovce (ilustrační foto)

Ovce místo dětí ve škole

Když počítáte děti jako ovce, tak pošleme ovce do školy. K absurdní reakci na absurdní postup ministerstva školství přikročili rodiče ve městě Moselle na východě Francie. Do školy zapsali čtyři ovce, aby splnili předpisy. Právě čtyři děti jim totiž chybí, jinak hrozí, že jim jednu třídu zavřou, což nechtějí dopustit. Informoval list Le Républicain Lorrain.

Jsou čtyři a mají originální jména: Sedmikráska Luční, Kozlíček Polní, John Jelen a Filip Sekáč. Všichni jsou zapsáni pro příští rok do školy v malé obci na východě Francie. A není to vtip, ale svérázný políček ministerstvu školství.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečná dětská hřiště? Státní zdravotní ústav varoval před karcinogenními materiály

„Berou nás jako ovce, podle nás jsou jejich rozhodnutí absurdní, tak jsme odpověděli také totální absurditou a poslali do školy čtyři ovce,“ uvedl pro CNN Prima NEWS prezident asociace rodičů žáků Loïc Firtion.

Loïc zastupuje zoufalé rodiče. Akademická inspekce jim chce zrušit jednu třídu z pěti, protože jim chybí čtyři žáci. Úřady podle rodičů počítají děti jako ovce, tak jim ovce poslali do školy. Jejich zápis je oficiální.

„Zatím nemáme žádnou odpověď. Ale jediné, co chceme, je, aby zrušili tu podmínku 98 žáků a nechali nám 94 pro pět tříd,“ vysvětlil Firtion.

Rodiče už vyslali do světa klip, kde upozorňují na problémy mnoha obcí ve Francii (a ostatně i u nás). A mají podporu i na obecních úřadech tří vesnic, pod které vzdělávací zařízení spadá.

„Jsem samozřejmě pro a tuto akci plně podporuji. Potřebné dokumenty jsme úřadům poslali. Ovce už ve škole i byly, ale museli jsme je odvézt,“ poznamenal starosta obce Voyer Bertrand Janson pro CNN Prima NEWS.

Inspekce si stěžovala. Současná akce je inspirována tou z roku 2019, kdy poslali do školy dokonce 15 sudokopytníků. „Určitě plánujeme ještě další akce, zatím nemohu říci jaké, ale nevzdáme to,“ dodal Firtion.

Rodiče doufají, že na ministerstvu jejich akci vezmou s humorem a své rozhodnutí seriózně přehodnotí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pod lavicí i o přestávce. Stále více škol zakazuje mobilní telefony, žáci se nesoustředí

Tagy: