Pod lavicí i o přestávce: Stále více škol zakazuje mobilní telefony, žáci se nesoustředí

Některé školy zakazují používat mobilní telefony.

Ve stále větším počtu škol platí zákaz používání mobilních telefonů

Řada škol zakázala v poslední době používání mobilních telefonů. Může tak rozhodnout vedení. Podle pedagogů je velkým problémem používání mobilů o přestávkách. Žáci si neodpočinou a nesoustředí se pak na výuku. Podle posledních průzkumů dostane dospívající majitel telefonu 250 notifikací za den. Každé čtyři minuty jednu.

Hluk, křik, žáci na chodbách. Tak vypadaly přestávky ve školách předtím, než se vymyslely mobilní telefony. Teď je ve na chodbách klid a děti sedí ve třídách. Učitelé z toho ale radost nemají. Některé školy proto přišly s úplným zákazem mobilů. Nově například v Rýmařově.

ČTĚTE TAKÉ: Revoluce ve školství. Schyluje se k omezení odkladů prvňáčků i zrušení známkování

„Mobilní telefon je zařízením, které postupně žákům bere svobodu. Už neumí být sami se sebou navzájem a postupně ztrácí schopnost se soustředit,“ vysvětlil CNN Prima NEWS zákaz mobilů ředitel ZŠ Jelínkova v Rýmařově. Místo mobilů škola vybudovala pro žáky hernu se stolním hokejem nebo fotbálkem. Během takových aktivit se totiž žáci lépe připraví na hodinu, než při přestávce strávené na mobilu.

Přes 200 upozornění denně

„Vlastně si neodpočinou od soustředění, koukají do obrazovky a řeší věci na telefonu, to je jeden problém. Druhý je, že chytnou slinu nebo chuť na hru nebo konverzaci a během hodiny se nesoustředí. Myslí na to, co nestihli na mobilu o přestávce,“ uvedl psycholog Jan Kulhánek.

Navíc se mobily připomínají i během hodiny. Třeba pod lavicí. Podle nového průzkumu obdrží každý teenager vlastnící mobilní telefon 237 notifikací, neboli upozornění, denně. To je během 16 hodin bdění každé čtyři minuty jedna. Plošné zákazy mobilů ve školách proto mají například v Nizozemsku nebo ve Francii. U nás se o něčem takovém nepřemýšlí.

„Případnou regulaci užívání mobilních telefonů si může nastavit každá škola podle svých potřeb a specifik,“ nechal se slyšet Emanuel Vittek z odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva školství.

Učitelé dostávají lajky

Kompromis zvolili na základní škole Ohradní na Praze 4. „U nás o přestávkách mobilní telefony nejsou, protože tady mají děti spoustu sportovního vyžití a mohou spolu interagovat. Ale když chce vyučující při výuce telefony používat, tak může,“ řekla ředitelka tamní školy Eva Smažíková. Mladší žáci to zvládají dobře, ti starší to porušují. „Mám ho pod lavicí,“ potvrdila jedna ze studentek.

Na rozdíl od dřívějších dob se i vztahy mezi učiteli a žáky částečně přesunuly do virtuálního prostoru, v němž učitelům žáci věnují nejen pozornost, ale občas i nějaký ten lajk na sociálních sítích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České školství je zkostnatělé, uvedl Kovanda. Tabulkové platy učitele nemotivují, míní expert

Tagy: