Smrt psychologa Ptáčka: Zapomínal sám na sebe, napsala kamarádka. Vyjádřila se i první dáma

První dáma Eva Pavlová

Zemřel psycholog Radek Ptáček

Začátek školního roku zastínila tragická zpráva o smrti známého dětského psychologa Radka Ptáčka, který podle všeho ukončil svůj život dobrovolně. V souvislosti s dalšími nešťastnými událostmi – útokem na školu v Domažlicích a evakuacemi škol kvůli výhružným e-mailům – jeho odkaz připomněla v dojemném příspěvku i první dáma Eva Pavlová. Ta vyzvala veřejnost, aby kladla větší důraz na mezilidské vztahy. Podobná slova zazněla i od Ptáčkovy blízké přítelkyně, která upozornila na to, že každý z nás někdy potřebuje být vyslyšen a není slabost si říct o pomoc.

Přátelé a blízcí na Radka Ptáčka vzpomínají jako na člověka, který zasvětil svůj život pomoci druhým, ale sám si o ni nedokázal říct. „Pochopila jsem, že člověk jeho kapacity, který pomáhal druhým, neměl kolem sebe mnoho lidí, na které by se mohl obrátit, když ho něco trápilo,“ citoval deník Blesk slova jeho dlouholeté přítelkyně a jógové terapeutky Andrey.

ČTĚTE TAKÉ: Selhávám, umožňuje mi to ale lépe pochopit chyby druhých, řekl sebekriticky Ptáček krátce před smrtí

„Mnohdy jsem ho slyšela trápit se věcmi, o kterých tak dovedně uměl radit druhým. Opravdu mu záleželo na tom, jak se mají ostatní. Někdy tak moc, že zapomínal sám na sebe. Měl své problémy jako každý z nás,“ dodala.

Pomoc při sebevražedných myšlenkách

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111. Linka funguje nonstop, anonymně a zdarma pro děti a studenty do 26 let. Česká asociace pracovišť linek důvěry zase nabízí seznam všech aktuálně sdružených linek, kdy si vyberete podle cílové skupiny nebo zaměření na jednotlivá témata.

Asociace poradců pro pozůstalé zase poskytuje profesionální a nestranné služby pro truchlící. Další odkazy a kontakty na jednotlivé poradny či krizová centra například ve větších městech naleznete přehledně na webu Sebevraždy.

Ptáček, který se věnoval především duševnímu zdraví dětí a mladistvých, byl znám svými názory na důležitost mezilidských vztahů. To dokládá i jeho příspěvek na Facebooku, zveřejněný v době, kdy byl již pohřešován: „Kdybych měl říct po 25 letech v psychologii, co je v životě důležité? Láska, láska, láska... vlastně nic jiného. A jestli bych měl definovat to, co v životě opravdu zabíjí, je to samota... Samota vás zničí... pomalu a spolehlivě,“ napsal.

Smrt tohoto uznávaného odborníka rezonovala i v příspěvku první dámy. Ta při příležitosti zahájení školního roku, který provázely nešťastné incidenty, jako byl útok žákyně na spolužáky v Domažlicích či výhružné e-maily zaslané mnoha školám, upozornila na důležitost mezilidských vztahů a jejich vlivu na společnost: „Množství násilí, které děti obrací samy proti sobě i proti druhým, je v přímém protikladu s poselstvím, které profesor Ptáček těsně před svou smrtí vyjádřil. Péče o vztahy by měla být prioritou nejen v rodinách, ale i ve školách, pokud mají být děti samy k sobě i k ostatním soucitnější. Musíme je to naučit my dospělí, i když to často sami neumíme,“ uvedla Pavlová.

Školní rok začal u nás dost nešťastně. Zraněné děti, evakuace škol, tragické úmrtí dětského psychologa Radka Ptáčka…...

Posted by Eva Pavlová on Wednesday, September 4, 2024

Policie nalezla Radka Ptáčka mrtvého v úterý odpoledne v jednom z hotelů v Praze. Podle prvotních informací šlo pravděpodobně o sebevraždu. Ještě před smrtí zanechal své manželce znepokojivé zprávy, které nasvědčovaly tomu, že si plánuje vzít život.

POSLECHNĚTE SI: Jak zemřel psycholog Ptáček? Policisté nařídili pitvu a prozradili, s jakou pracují verzí

Tagy: