Rodina Zapletalů předělala dům na plyn, teď si zoufá. Ekonom nastínil, co jim může pomoci

Rodina Věry Zapletalové z Přerovska investovala do plynového topení, nové střechy a zateplení půl milionu korun.

Rodina předělala dům na plyn

Být v současné době závislý na plynu příliš klidu nepřidá. Rodina Věry Zapletalové z Přerovska investovala do plynového topení, nové střechy a zateplení půl milionu korun. Věřili, že ušetří, teď ale mají strach, že investice byla zbytečná.

Na výměnu nového plynového topení a rekonstrukci domu šetřili všichni členové rodiny Zapletalů ze čtyř generací dlouhé roky. Teď se Věra Zapletalová dívá do nejisté budoucnosti s obavami a propadá zoufalství.

„Kvůli nedostatku energií a plynu může nastat situace, kdy dojde k vypovězení smluv a budou smlouvy nové a my budeme platit čtyřnásobné částky,“ svěřila se se svými obavami redakci CNN Prima NEWS Věra Zapletalová. „Slyšíme rady tipu „kupte si svetr, teplou obuv a topte na 17 stupňů“. Ale je to velmi těžké,“ doplnila žena.

Její rodina proto uvažuje o možnostech, jak se zbavit závislosti na plynu. Například pořízením kotle na pevná paliva nebo tepelného čerpadla.

Počáteční investice jde vniveč

„Jelikož jde o plynový kotel, doporučoval bych informovat se o možnostech předělávky tak, aby to byl kotel na zkapalněný propan. V takovém případě by mohla paní Zapletalová jen s malou technickou úpravou dále kotel využívat, protože ten propan neboli LPG je vlastně daleko levnější,“ uvedl hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda. Podle něj může provoz tohoto druhu vytápění uspořit ročně náklady o 40 procent.

To by ale pro Zapletaly znamenalo další investice. Rodina má už teď hluboko do kapsy. Navíc se starají o nemocného člena rodiny.

Před čtyřmi lety diagnostikovali vnučce Zapletalové vzácné střevní onemocnění Hirschprungovu chorobu. Celá rodina tak kromě nákladů na bydlení a energie šetří i na její nákladnou léčbu. „Dospěla jsem k názoru, že počáteční investice, kterou jsme vložili do svého domu, vychází vniveč,“ dodala rozhořčeně Zapletalová.

Tagy: