Češi se vrací ke klasikám místní kuchyně, ukazuje průzkum. Jaké jídlo mají nejraději?


Vracíme se k domácím pokrmům jako svíčková, zjistil průzkum společnosti Edenred CZ. Dále z něj vyplývá, že na rozdíl od dřívějších let si ale nedopřáváme kompletní menu, a to kvůli stoupajícím cenám. Za posledních pět let totiž vzrostly až o polovinu. Co si dáme nejraději?

Češi se v restauracích čím dál více vrací k ověřeným českým klasikám. Tím nejoblíbenějším jídlem je už taková stálice – svíčková. „Ta zvítězila naprosto bezkonkurenčně. Miluje ji až 90 procent Čechů. Následoval smažený sýr, rajská a ovocné knedlíky,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ředitelka vnějších vztahů společnosti Edenred CZ, která průzkum zadávala, Aneta Martišková.

ČTĚTE TAKÉ: Dodržujete pravidlo pěti vteřin u jídla na zemi? Nebezpečně hazardujete se svým zdravím

Průzkum se zaměřoval i na hospodské chuťovky, tedy takové pokrmy, které si lidé dopřávají k pivu. Na plné čáře v této kategorii zvítězil tatarák. „Následoval nakládaný hermelín a utopenci. Největším propadákem byla rybí polévka a také tlačenka, co se hospodských jídel týče,“ poznamenala Martišková.

Ceny obědů neustále rostou

Svou roli v oblíbenosti jídel čím dál častěji hraje i cena. Od roku 2020 stouply ceny v restauracích skoro až o polovinu. Nejdráže se naobědváte v Praze, dále pak v Brně nebo Liberci. Naopak nejlevněji ve Zlínském nebo Jihlavském kraji. V průměru se ale cena oběda pohybuje těsně pod hladinou 200 korun.

PODÍVEJTE SE, KDE SI DOPŘÁT OBĚD DO 100 KČ:

„Pokud bych chtěl být hodně pesimistický, tak si myslím, že ještě nejsme na konci a že to, že to jednou bude restaurace existenčně ohrožovat, je jistá věc,“ uvedl pro CNN Prima NEWS šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Konec restaurací?

Některé restaurace kvůli úbytku zákazníků otevírají třeba jen na pár hodin denně. „Najdou se ale i takové, které jsou zavřené třeba od neděle do středy,“ doplnil Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Šetří ale i zákazníci. „Kombinujeme to. Někdy vaříme doma a občas zajdeme na oběd,“ sdělila jedna z dotazovaných. „Je to hrozný. Já bych všechny ty drahý jídla zrušil,“ dodal další.

Ke způsobům šetření podle průzkumu patří i to, že přestávají si objednávat polévky, pití nebo dezerty. Přesto tím nejoblíbenějším podle průzkumu zůstává větrník. Na opačném konci žebříčku skončily makronky a na popularitě ztratilo i hřbitovní cukroví, jako rakvičky nebo věnečky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdo může za zdražování potravin? Zemědělci, zpracovatelé a supermarkety se viní navzájem