Zastřelení i ubodání. Případy, kdy pachatel povraždí svoji rodinu, nejsou v Česku ojedinělé

Rodinné tragédie, kdy jeden z členů vyvraždí své nejbližší a nakonec si sáhne na život – podobně jako ve Valašském Meziříčí – u nás bohužel nejsou ojedinělé. Jen loni policisté řešili hned několik takových případů například v Praze, na Vsetínsku, v Kostelci na Hané nebo v Rožnově pod Radhoštěm.

Byla neděle 24. dubna. Obcí Loučka na Vsetínsku ráno otřásl výbuch, který následně způsobil požár a zdevastoval starší rodinný dům. Před ním zůstal ležet v bezvědomí mladý muž s popáleninami, kterého záchranáři ve vážném stavu transportovali do nemocnice. Kriminalisté později zjistili, že otec od rodiny chvíli před explozí usmrtil svou 32letou ženu a jejich tři malé děti. Za čtyřnásobnou vraždu mu hrozí výjimečný trest.

29. dubna, Kostelec na Hané. Ono osudné odpoledne tam 29letý muž postupně zavraždil svého bratra, sestru a otce. Jeho útok byl podle kriminalistů chladnokrevný, nelítostný, agresivní a zvlášť surový. K vraždám použil lovecké nože. Motivem jeho činu byla nenávist k ostatním členům rodiny. Muži hrozí výjimečný trest.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detaily hrůzy ve Valašském Meziříčí: Násilně zemřela matka s otcem i jejich dospělá dcera

3. srpna, Rožnov pod Radhoštěm. Klidnou lokalitou s rodinnými domy se dopoledne ozvalo několik výstřelů. 49letý muž, který pracoval jako strážník, tam v jednom z rodinných domů zastřelil svoji družku, dvě malé holčičky, a nakonec zbraň obrátil proti sobě. Vyšetřovatelé případ odložili, protože pachatel při činu zemřel.

27. září, Měšice u Prahy. V jednom z rodinných domů policie vyšetřovala trojnásobnou vraždu a následnou sebevraždu. 43letý muž tam zastřelil svou ženu a dvě malé dívenky. Zbraň, kterou se i on následně zastřelil, vlastnil legálně. Motivem skutku měly být partnerské neshody.

26. listopad, lesopark v pražských Čakovicích. Během sobotního odpoledne dostali policisté hlášení o nálezu tří těl, která ležela poblíž cyklostezky. Kriminalisté později zjistili, že šlo o dvojnásobnou vraždu a následnou sebevraždu. 34letý muž tam měl zastřelit svou družku a jejich dvouletého vážně nemocného syna. I on pak zbraň obrátil proti sobě.

Jen za rok 2022 se podle policejních statistik v Česku stalo 150 vražd, o 45 více než předloni. Téměř polovina loňských vražd zůstala ve stadiu pokusu. Většinu vrahů motivovaly osobní rozepře mezi příbuznými nebo partnery.

Tagy: