Máš smůlu, umřeš. Nejzkušenější vězeň v Česku Vocásek vraždil nožem, kladivem i půllitrem

Popravě unikl Zdeněk Vocásek takříkajíc o chlup. Rozsudek smrti si totiž za své činy původně vyslechl. Změna společenských poměrů v roce 1989 ho ale před tím nejpřísnějším trestem uchránila – původní verdikt musel být zrušen. Vocásek byl následně odsouzen znovu, tentokrát na doživotí. Od roku 1990 už vystřídal několik českých věznic. Po 32 letech je vůbec tím „nejzkušenějším“ vězněm u nás. Příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Bylo 5. dubna roku 1987, když Poděbradskou ulicí v Praze projížděla policejní hlídka. Její pozornost upoutal podezřelý muž. Rozcuchaný pospíchal noční ulicí osvícenou jen lampami. V ruce držel dva kufříky a igelitovou tašku. Zkušeným policistům bylo zřejmě na první pohled jasné, že dotyčný nemá čisté svědomí. Zastavili auto těsně u něho a ještě před začátkem kontroly si všimli jeho zakrvácených šatů.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Pár hodin před policejní kontrolou vstoupil Zdeněk Vocásek do jedné z pražských restaurací a rovnou přisedl k namol opilému muži. Šlo o Ferdinanda K., známou postavu tamního lokálu, který měl problémy s alkoholem a v pivnici trávil většinu svého času. Za společnost Zdeňka Vocáska byl rád.

Muži spolu popíjeli a Ferdinand K. vyprávěl v opilosti nejrůznější příběhy. Když hospodský začal zvedat židle a chtěl i svého nejvěrnějšího štamgasta poslat domů, Ferdinand dokonce za svého nového společníka zaplatil celou útratu, koupil láhev vína a pozval Zdeňka Vocáska k sobě na ubytovnu, kde žil.

ČTĚTE TAKÉ: Svatba se málem proměnila v masakr. Vypadněte, křičel na hosty majitel objektu se zbraní v ruce

Tam muži měli podle pozdějších výpovědí dál popíjet. V noci, když chtěl Vocásek odejít, se ale strhla hádka. Mladší z dvojice sáhl po noži a staršího alkoholika ubodal. Celkem mu uštědřil 12 bodných ran. „Máš smůlu, umřeš,“ řekl prý Vocásek pobodanému muži, okradl ho a z ubytovny zmizel. Policejní hlídka si vraha všimla o pár chvil později v Poděbradské ulici. V kufrech muži zákona našli osobní věci zavražděného i jeho cennosti. Nemělo smysl zapírat. Během výslechů se Vocásek k vraždě přiznal a dovedl policisty do bytu, kde leželo mrtvé tělo.

Obtěžkané svědomí vraha

Pražská mordparta ale v tu dobu řešila ještě jednu vraždu. Pozorným kriminalistům tehdy neuniklo, že jsou si oba případy velice podobné. Už pár měsíců si lámali hlavu nad smrtí bývalého veksláka, který kvůli vážnému onemocnění oslepl a žil sám ve svém zanedbaném bytě. S Vocáskem se setkal náhodou, znali se ale už z dřívější doby.

Když se Zdeňka Vocáska detektivové na zavražděného slepce zeptali, ihned se překvapeným kriminalistům přiznal. Slepec prý Vocáska pozval do svého bytu v Belgické ulici v Praze. čehož chladnokrevný vrah využil. O slepém bývalém vekslákovi se totiž v pražské galérce říkalo, že v bytě ukrývá velké bohatství. Vocásek svého hostitele uvnitř bytu chladnokrevně ubil kladivem. Slepý muž se nemohl bránit. Útok byl veden dokonce s takovou razancí, že Vocásek rozlomil držadlo nástroje. Na další rány do hlavy své oběti tak použil prázdný půllitr.

Po přiznání dokonce Zdeněk Vocásek detektivy dovedl k místu, kde odhodil kladivo i zakrvácené oblečení. Nebylo proto pochyb, že skutečně vraždil.

Vocásek žádal o milost

Až na konci celého vyšetřování se navíc doznal ještě ke třetímu útoku. Obětí se stal soused Vocáska, se kterým se měl dostat do sporu. Díky včasné pomoci lékařů ale tentokrát napadený muž přežil.

Samotný soud se Zdeňkem Vocáskem proběhl relativně rychle. Podle znalců netrpěl vrah v době spáchání všech svých činů žádnou psychickou nemocí. Kvůli brutalitě útoků proto soudce rozhodl o nejpřísnějším trestu. Jenže celé Československo čekalo v té době velké změny. Poprava byla nařízena na prosinec roku 1989.

Vocásek se snažil do poslední chvíle rozhodnutí zvrátit. Dokonce psal i žádost o milost. Tu ale tehdejší prezident zamítl. Nakonec Vocáskovi pomohl až Václav Havel, jenž jeho přísný trest pozastavil a čekalo se, jak rozhodne soud. V srpnu roku 1990 byl skutečně trest smrti přeměněn na doživotí a Vocásek nastoupil do vězení. I přesto, že žádal o propuštění, dodnes je uvězněn a jde tak o vůbec nejzkušenějšího vězně Česka.

Tagy: