Rok bez Karla Gotta: Legendu hudby a módy si připomínají Krajčo i Špaček

Karel Gott

Ve čtvrtek to bude rok, co zemřel zpěvák Karel Gott. Hřbitov, který je místem jeho posledního odpočinku, tak očekává nápor lidí. Podle policistů se žádná zvláštní opatření nechystají. Hřbitovní správa je ale v pohotovosti. Výročí úmrtí legendy hudby i módy připadá na 1. října.

Karel Gott je pochován na malvazinském hřbitově v Praze 5. Už teď je jeho hrob obložený květinami. Hřbitovní správa proto připravila leták, ve kterém najdete plánek cesty, jak se ke zpěvákovu hrobu dostat.

„V letních měsících se nám povedlo vytisknout a udělat edici letáků významných osobností na malvazinském hřbitově. Je tam velice výrazně vyznačen, právě jako jeden z těch nejčastěji navštěvovaných, hrob Karla Gotta,“ řekla mluvčí Správy pražských hřbitovů Oldřiška Dvořáčková.

Loni byla vila Karla Gotta na pražské Bertramce obložena květinami a tisíci zapálených svíček. Zda lidé ve čtvrtek přijdou vzpomínat i tam, zatím není jasné.

Vzpomíná i frontman kapely Kryštof

Ke Karlu Gottovi měl blízko také frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo. Nejen kvůli tomu, že je stejně jako zesnulý Gott vyučený elektrikář, ale i proto, že mu složil poslední hit Srdce nehasnou.

„Nedá se spočítat, kolikrát jsem si na něj za tu dobu vzpomněl. Karel je tady díky svým písním, které na nás vyskakují neustále v rádiu. Řekl bych, že nesčetněkrát,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Krajčo. Richarda Krajča sblížila s Karlem Gottem píseň Srdce nehasnou, kterou pro něj a dceru složil. Vznikla na Karlovo přání krátce před jeho smrtí.

„Při jednom z našich posledních rozhovorů vyslovil Karel přání, abych ji zahrál někdy na koncertech, bál se, že zůstane jen ve virtuálním světě a na YouTube. Tak jsem jeho přání vyhověl a občas ji do repertoáru zařadím. Je to mezi mnou a fanoušky, kteří si ji rádi zazpívají,“ sdělil Krajčo.

Milovník obleků i kašmírových svetrů

Karel Gott byl legendou nejen hudební. Měl rád módu a nikdy se nestalo, že by na oficiální akci byl nevhodně oděn. Často to byl právě on, kdo určoval trendy. Za 60 let na scéně sesbíral obrovské množství oblečení, kterému vévodily především košile a obleky. Těch měl více než 250 a celý „slavičí“ šatník se sotva vešel do dvanácti velkých skříní.

Zpěvák si potrpěl na to, aby v každé chvíli vypadal vkusně a elegantně. „Karel byl pro nás všechny vzorem. Měl vytříbený vkus a pochopitelně to byl showman, takže na koncertech musel vypadat jinak než my všichni smrtelníci,“ sdělil CNN Prima NEWS odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Jeho milovaným módním kouskem byly kašmírové svetry, které nosil zejména ve volném čase. Spoustu jich dostal darem i k posledním, 80. narozeninám. Měl rád i kůži a některé jeho outfity se staly legendami.

Karel Gott se stejně jako Beatles, Rolling Stones nebo Elvis Presley vždy trefil do trendů dané doby. Nosil široké nohavice s vysokým pasem nebo vzorované košile v 60. letech, široké klopy a velké motýlky v sedmdesátkách a v osmdesátkách si zamiloval kožené bundy. V 90. letech mu šatník zaplnily lesklé materiály.

„Jeho lesklá barevná saka zářila na pódiu. Ale i v civilu v občanském životě se oblékal naprosto perfektně,“ dodal Špaček.

Tagy: