KOMENTÁŘ: Austrálie předvedla cirkus. Djokovič teď vyhrál, ale dlouhodobě bude poraženým

Novak Djokovič vyhrál u soudu bitvu s australskou vládou. Nicméně z dlouhodobého hlediska je jeho kauza spíše prohrou.

Soud rozhodl o Djokovičovi

U lidí, kteří se nehrnou do očkování po hlavě, se tenista Novak Djokovič stal šampionem šampionů. „Hrdina, který chtěl zůstat svobodný a nepodlehl tlaku.“ U těch s kladným vztahem k vakcinaci pohořel. „Na kurtu skvělý hráč, ale mimo něj totální ignorant.“ Ve vyvolání obdivu, či naopak posílení nenávisti vůči hvězdnému Srbovi sehrála kardinální roli Austrálie a její totální chaos.

Novak Djokovič bude hrát Australian Open. Tak to po několika šílených dnech vypadá poté, co soud zvrátil rozhodnutí vlády. I když do hry ještě může vstoupit australský ministr pro imigraci a tenistovi obnovené vízum znovu zrušit.

Objektivně je třeba říct, že Djokovič splnil to, co po něm pořadatel (Tennis Australia) prvního grandslamu sezony chtěl.

Jsi neočkovaný a chceš u nás v Melbourne letos vyhrát 10. titul? Dostaneš výjimku, pokud jsi za posledních šest měsíců prodělal COVID-19, stanovili podmínku organizátoři.

Ano, pozitivní test jsem měl 16. prosince 2021, odvětil Djokovič. Hurá do Austrálie.

Tenista nasedl do letadla a přistál v Melbourne, kde byl svědkem absolutní disharmonie mezi australskými úřady a tamním tenisovým svazem. U pasové kontroly se uprostřed noci od imigračních úředníků dozvěděl, že udělená výjimka nestačí. Nejsi vakcinovaný, budou ti zrušena víza, budeš deportován. Nakonec zamířil do karanténního hotelu.

Austrálie se snaží brzdit pandemii opravdu tvrdými lockdowny a obyvatelé si berou tamní striktní přístup k srdci. Vždyť přes 90 procent populace nad 16 let je naočkováno. I proto nastala bouře ve chvíli, kdy se „běžní lidé“ dozvěděli, že „uzamčený“ stát navštíví celebrita s veřejně známým odmítavým postojem k vakcinaci. A když slyšeli, že Djokovič přišel o víza, měli škodolibou radost.

Djokovič se rozhodně neměl dostat do situace, kdy mu jedni Australané budou tvrdit „můžeš přijet“, aby mu druzí vmetli do obličeje „mazej pryč“. Zavání to cirkusem a chaosem, který vůbec nekoresponduje s tím, jak pragmaticky se zatím v zemi koronavirová šlamastyka řešila.

Když tenista cestoval k „protinožcům“, byl si jistý, že nedělá nic špatně. „Byl jsem přesvědčený, že jsem splnil všechna nařízení pro vstup do Austrálie. Nerozuměl jsem tomu, co se děje. Nechápal jsem, proč zvažují zrušení mého víza,“ vrátil se Djokovič u soudu k nočnímu setkání s úředníkem na letišti.

Tomuto údivu se nelze divit. Ale zároveň by měl Djokovič pochopit, že pokud bude pokračovat v odmítání očkování, může podobných nepříjemných zkušeností přibývat. A účastí na turnajích naopak ubývat. Trend je jasně daný. Vakcinace coby doklad bezinfekčnosti je čím dál více žádaná. Pokud by se měl pouze válet doma v Srbsku, není důvod, aby měnil své přesvědčení.

Ale je součástí globálního sportu, ve kterém se profesionálové pomalu každý týden nachází na jiném místě planety. Samozřejmě, jiná země jiná pravidla. Ale zrovna vrcholovým sportovcům – neustálým cestovatelům – hrozí, že bez očkování si brzy pomalu nikde neškrtnou.

V tuto chvíli zřejmě Djokovič vyhrál, ale v dlouhodobém měřítku bude spíše poraženým. Je jasné, že pokud od 17. ledna nastoupí na kurty v Melbourne, čeká na něj peklo. Australským fanouškům – i tamním lidem, kteří pouze zaregistrovali kauzu – přijde jeho vniknutí do země s kusem papíru ukazujícím, že nedávno prodělal covid, jako drzost. A nevoli nebudou skrývat.

Troufnu si říct, že i v jiných zemích – zvláště tam, kde se lidé ve velkém očkují – Djokovičovo renomé v posledních dnech značně utrpělo. Byť, jak jsem výše napsal, dost tomu napomohl nesoulad státu a pořadatelů Australian Open. Vzhledem k tomu, že 34letý chlapík byl pro svoji často prudkou povahu na kurtu u nemalé části tenisových příznivců neoblíbený už dříve, nyní dostala veřejnost další munici, aby si na něj zasedla. Bude ještě větším rebelem a jeho tenisovým um ustoupí do pozadí.

Nijak mu nepřicházejí k duhu ani okolnosti onoho pozitivního testu na covid ze 16. prosince, který posloužil jako vstupenka do Austrálie. Ukázalo se, že už ten den se dozvěděl výsledek a o několik hodin později (na druhý den) se „tulil“ bez roušky k dětem na veřejné akci.

„Djokera“ nyní pravděpodobně čeká éra pískotu, bučení a obecné nenávisti.

Tagy: