Roman: Přijímačky by měli v 5. třídě dělat všichni. Učivo střední školy se nedá zvládnout

Martin Roman

K VĚCI (128)

Přijímací zkoušky by v páté třídě měly dělat všechny děti. V pořadu K věci to řekl předseda správní rady neziskových škol a bývalý ředitel ČEZu Martin Roman. Podle něj by díky tomu stát získal informace, co za své peníze dostává, a mohl by regulovat, kolik peněz jednotlivým školám pošle. Doplnil, že na středních školách se studují věci, které se nelze naučit.

V poslední době podle Romana rezonuje myšlenka, že by všechny děti měly v páté třídě dělat přijímací zkoušky. „Podle mě je to skvělé. Školy by pak věděly, co se děti naučily, a stát by pak na základě toho mohl regulovat, kolik školám pošle peněz,“ řekl pro CNN Prima NEWS předseda správní rady neziskových škol a bývalý ředitel ČEZu Martin Roman.

ČTĚTE TAKÉ: Propalestinští aktivisté peskují Karlovu univerzitu: Chceme přednášky o „genocidě v Gaze“

Roman také zmínil podle něj zásadní problém středního školství. „Reformou neprošla faktografie. Učíme věci, které stejně nedokážeme naučit. Cesta vede přes to, že trochu odlehčíme a budeme probírat jen ty důležité věci,“ popsal Roman.

Doplnil, že pokud se má člověk něco naučit dlouhodobě, musí znalost šestkrát aktivně použít, šestkrát aktivně vyvolat z paměti. Při objemu faktů, které jsou dnes v učebnicích, to ale podle něj není možné. V rámci nové reformy školství by začal s přeměnou učebnic a osnov, které jsou téměř nedotčeny. „Učíme hrozně neefektivně. Snažíme se vštípit obrovské množství informací, navíc nemůžeme mít ty samé osnovy jako před sto lety,“ popsal Roman.

Svůj názor ukazuje na svých zkušenostech ze studia v Londýně. „V některých ohledech jsem si dělal srovnání. Například kolik částí buňky se učí v Británii, je to někde na třetině až polovině toho, co se vyučuje u nás,“ popsal Roman.

Podle něj je jediná cesta, jak pozvednout celé školství jako celek. „Podle světových výzkumů vede cesta přes vzdělávání učitelů, žádná jiná možnost, jak zlepšit školství, neexistuje,“ vysvětlil Roman.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Studenti si stěžují na maturity: Trápil je nesrozumitelný poslech i příliš složitý příklad

Tagy: