Propalestinští aktivisté peskují Karlovu univerzitu: Chceme přednášky o „genocidě v Gaze“

Aktivistická skupina Akademici*čky proti apartheidu vyzvala vedení Univerzity Karlovy (UK), aby přistoupila na požadavky, které její zástupci zveřejnili na sociálních sítích. Součástí je i zvážení dalšího působení politoložky Ireny Kalhousové, jež vyučuje na Fakultě sociálních věd (FSV) a ohledně tématu izraelsko-palestinského konfliktu vedla kurzy. Aktivisté rovněž požadují ukončení spolupráce s izraelskými univerzitami nebo více „přednášek o sionismu“. Jako první na to upozornil web Echo24.

Iniciativa aktivistů požaduje, aby vedení univerzity přehodnotilo vyučované kurzy Kalhousové. Ta sice podle jejich prohlášení vystupuje jakoby nezaujatě, ale v praxi „papouškuje rasistickou sionistickou rétoriku“. Výzva se však netýká jen jí, ale všech expertů, které hnutí takto klasifikuje, píše web Echo24.

ČTĚTE TAKÉ: Hamás měl přistoupit na návrh dohody o příměří. Izraelci jsou ale skeptičtí, píší média

Kalhousová je současně ředitelkou Herzlova centra izraelských studií při FSV. Vedení fakulty za ní stojí, uvedl web iDnes.cz. Změnu v jejím pracovním plánu nezvažuje. „Mimo jiné jsem ji letos nominoval na prestižní univerzitní Cenu Miloslava Petruska za rok 2023, právě za její veřejné vystupování k izraelsko-palestinskému konfliktu,“ uvedl pro web děkan Tomáš Karásek.

„Musí být zajištěno, že studentstvu, jež přednášky navštěvuje, nebude nabídnut jen jediný úhel pohledu, a zvláště že se nebude jednat o úhel pohledu, který je silně problematický," stojí také v požadavcích iniciativy.

Univerzita Karlova by podle výzvy neměla obnovit dohodu s Hebrejskou univerzitou v Jeruzalémě. Platnost kontraktu vyprší 16. září 2024. Vysoká škola v židovském státě se prý totiž podílí „na útlaku palestinského lidu“.

Aktivisté rovněž žádají, aby pražská univerzita iniciovala přednášky a panelové diskuze o „palestinské historii, sionismu, probíhající genocidě v Gaze a o apartheidním režimu, který ovládá okupovanou Palestinu“.

Iniciativa proti apartheidu minulý týden zorganizovala protestní akci před budovou Fakulty humanitních studií Karlovy univerzity, která sídlí na pražské Troji. Demonstranti s palestinskými vlajkami a typickými černobílými šátky si sedli do kruhu. Svou akcí chtěli upozornit na situaci v Gaze.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izrael bombardoval „poslední baštu Hamásu“. Palestinci hlásí přes 20 mrtvých, včetně žen a dětí

Tagy:
školství Izrael Jeruzalém aktivisté Pásmo Gazy Palestina Univerzita Karlova politoložka izraelsko-palestinský konflikt Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy Irena Kalhousová akademická obec Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy požadavky Akademici*čky proti apartheidu Herzlovo centrum izraelských studií