Romové vs. Ukrajinci v kleci bez pravidel? Chtěli jsme situaci řešit fér, tvrdí organizátor

Karta zápasů organizace RedFace, která vzbudila vlnu negací

Vyjádření Rakyse ke kauze organizace RedFace

Možná chtěli šokovat, nebo došlo k velké chybě. Organizace RedFace každopádně vzbudila velkou vlnu negativních reakcí. Ohlásila totiž zápas formátu dva na dva ve složení Ukrajinci vs. Romové. A to jen nedlouho poté, co se utišily nepokoje mezi oběma komunitami, které odstartovalo několik potyček. Majitelé RedFace ale uznali chybu a souboj zrušili. „Velkou chybou bylo zveřejnění neoficiální fightcard,“ přiznal promotér Petr Diviš. Vedle toho podnikatel a rapper Rakys, který s organizací spolupracuje, uvedl, že záměrem bylo „všechno vyřešit v duchu fair play“.

Zápas dva na dva s dovětkem „no rules“, tedy bez pravidel. Podobně bizarní klání už se v Česku sice odehrálo, ale nyní organizace RedFace na svůj turnaj, který se uskuteční 9. září, navíc poutala i tím, že v souboji měli nastoupit Ukrajinci proti Romům. S ohledem na nedávné případy potyček právě mezi těmito skupinami se podle mnohých jednalo o velmi nepovedený pokus o strhnutí pozornosti.

ČTĚTE TAKÉ: Průlom v případu agresivního bojovníka Růžičky. Policie ho obvinila, hrozí mu vězení

„Ukrajinci vs. Romové? Další krok bude předhazování trestanců lvům?“ reagoval na oznámený střet Jakub Müller pro CNN Prima NEWS. „Samozřejmě, že takové stupidity napomáhají zbytečně eskalovat napětí, které již existuje. Myslím, že každý, kdo toto sleduje nebo podporuje, by se za sebe měl pořádně stydět,“ dodal respektovaný MMA rozhodčí a trenér v jedné osobě.

„Každému, kdo má něco v hlavě, je jasný, že i kdyby si chtěli stavět promo tohohle ‚zápasu‘ na tom, že jim dají šanci si to vyříkat, tak realita je taková, že akorát využívají současné situace a chtěj se přiživit na probíhajícím konfliktu,“ uvedl profesionální zápasník Jan Malach.

Na sociálních sítích se objevovaly hned po uveřejnění zápasové karty druhého turnaje RedFace velmi negativní komentáře o tom, že pořadatelé chtějí parazitovat na něčem, co způsobilo v České republice mnoho negativních emocí.

Promotér uznal chybu

Již ve středu redakce CNN Prima NEWS oslovila promotéra Petra Diviše, aby se k věci vyjádřil. Ten přiznal, že se jednalo o pochybení a prozradil, že zápas bude zrušen. A tak se také stalo – ve čtvrtek dopoledne organizace oznámila, že se zmiňovaný souboj neuskuteční.

„Vážení příznivci, rádi bychom vás informovali o důležitém rozhodnutí týkajícím se druhého galavečera RedFace, který se má konat 9. září 2023 v UNYP Aréně v Praze. Po důkladném zvážení jsme se rozhodli zrušit plánovaný zápas Ukrajinci vs. Romové. Toto rozhodnutí jsme učinili po pečlivém zhodnocení všech možných důsledků takového souboje,“ stojí ve vyjádření majitelů RedFace. „Naším hlavním cílem je vždy podporovat a šířit vášeň pro bojové sporty mezi našimi fanoušky. Nikdy jsme nechtěli vyvolávat jiné emoce než ty, které jsou spojené s radostí a vzrušením z těchto sportů. Děkujeme za pochopení.“

Ke vzniklé situaci se vyjádřil i rapper a podnikatel Rakys, který s organizací spolupracuje.

„Chtěli jsme všechno vyřešit v duchu fair play, ukázat, že se dá všechno řešit ne na ulici, ale právě v duchu sportu v kleci nebo už v jakémkoliv sportu. Organizace RedFace nám právě umožnila tento zápas uskutečnit, ale bohužel se všechno obrátila proti nám, začali o nás psát různé věci, které bohužel nejsou pravda, a my jsme museli usednout ke stolu s promotérem organizace a s vysoce postaveným zástupcem Ukrajiny,“ tvrdí Rakys ve videu. „Našli jsme společnou řeč a dospěli jsme k tomu, že bohužel tento zápas se nemůže uskutečnit, protože by to nebylo dobrý ani jak pro stranu Ukrajinců, tak ani pro stranu Romů, ale já za sebe můžu říct, že za celou tu dobu, co tu jsou Ukrajinci, jsem poznal spoustu dobrých Ukrajinců, jsou to i mí kamarádi a díky tomuhle zápasu, který měl být, jsem poznal další Ukrajince, který jsou s námi spojený, takže já vás prosím, lidi, přestaňte šířit nenávist mezi námi a Ukrajinci a pojďte najít všichni společnou cestu, pojďte ukázat, že my Romové, umíme přijmout další, dá se říct, menšinu v naší České republice.“

Nesprávná karta

Pořadatelé už prakticky nemohli vzniklou situaci řešit jinak. Zápas oznámený jako „Ukrajinci vs. Romové“ zaznamenal za krátkou dobu opravdu mimořádně negativní odezvu. A zrušit jej bylo jediným řešením.

„Po důkladném zvážení jsem se rozhodl zrušit plánovaný zápas Ukrajinci vs Romové. Toto rozhodnutí jsem učinil po pečlivém zhodnocení všech možných důsledků takového souboje. Velkou chybou bylo zveřejnění neoficiální fightcard, která nebyla pro veřejnost, ale pouze pro pracovní účely – i když jsme ji nahradili za správnou, již bylo pozdě,“ přiznává promotér Diviš v reakci pro CNN Prima NEWS. „Zápas měl být podle pravidel MMA a v duchu fairplay 2 vs. 2, kde by dva proškolení rozhodčí dohlíželi na pravidla. Zápas tedy nebude a tímto bych uzavřel celou kauzu. Doufám a modlím se za mír a klid mezi oběma komunitami. A jsem jim ochoten kdykoliv pomoci,“ dodal šéf nové značky v bojových sportech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Průlom v případu agresivního bojovníka Růžičky. Policie ho obvinila, hrozí mu vězení

Tagy: