Do Brna se valí další romští uprchlíci. Mohou zneužívat naši podporu, tvrdí primátorka

Desítky ukrajinských uprchlíků obsadily okolí hlavního nádraží v Brně.

Ukrajinští Romové

Na brněnském hlavním nádraží dál přibývají romští uprchlíci. Problém je v tom, že odmítají ubytování, chtějí žít svobodně a nocovat pod širým nebem. Začínají se také objevovat případy, kdy část z nich situaci zneužívá k vlastnímu obohacení. Radnice si s nimi zatím neví rady.

Houfy dětí, tašky plné přikrývek a hluk. Okolí brněnského hlavního nadraží už několik dní okupují romští uprchlíci. Jde o běžence, kteří odmítli ubytování na výstavišti nebo v židenických kasárnách.

Další skupina romských uprchlíků nově dorazila do Brna ve středu krátce po poledni. Přijeli z Maďarska. Na jejich příjezd dohlížely desítky policistů. „Měli by přijimout podporu a ubytování a neválet se tu po ulicích,“ uvedli místní obyvatelé v anketě CNN Prima NEWS.

Uprchlíci mají platné doklady a český stát jim poskytuje režim dočasné ochrany. Neexistuje ale  způsob, jak je donutit opustit centrum Brna a ubytovat je v okrajových částech města. „Jihomoravští policisté řeší situaci s Magistrátem města Brna, neziskovými organziacemi i Orgánem sociálně-právní ochrany dětí. S uprchlíky si neví rady ani instituce, které se dlouhodobě zabývají začleňováním Romů do společnosti,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Žádnou pomoc nechtějí

„Žádnou pomoc nechtějí. Chtějí tady prostě zůstat a zřejmě žebrat. Situace zatím bohužel nemá řešení,“ řekl Josef Vlach, koordinátor organizace IQ Roma servis. Sama primátorka Markéta Vaňková (ODS) v úterý připustila, že tito lidé mohou zneužívat sociální podporu. „Tyto osoby často vyjíždí i mimo Českou republiku, a pak se zase vrací pro dávky. Mohou využít této situace a přemísťovat se ze státu do státu a tam nějakým způsobem trávit čas,“ řekla.

Podle Vlacha se pohybujeme v začarovaném kruhu. „Prostě mají takový způsob života. Mnohdy zavolají ostatním, aby přijeli s tím, že se nějaká pomoc tady přiděluje, a tak jsme v začarovaném kruhu, který může vést k tomu zneužívání,“ uvedl Vlach.

Ve středu zasedal krizový štáb Jihomoravského kraje a měl situaci spojenou s ukrajinskými Romy řešit. O výsledku jednání odmítl cokoliv sdělit.

Tagy: