Valachová: Školy musí navýšit kapacity tříd. Zapojení ukrajinských dětí nakonec zvládneme

Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS bývalá poslankyně ČSSD a ministryně školství Kateřina Valachová.

K věci (428)

České školství zatím není na děti z Ukrajiny připraveno, řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS bývalá poslankyně ČSSD a exministryně školství Kateřina Valachová. Řešením je podle ní posílení kapacity tříd a škol. „Už je hodina dvanáctá, aby se řeklo, kde seženeme prostředky a jak toho dosáhneme,“ dodává.

Vláda v tuto chvíli předpokládá, že od 1. září, tedy od začátku příštího školního roku, se do výuky v českých školách zapojí zhruba 125 tisíc ukrajinských dětí, které se svými rodinami uprchly před ruskou invazí. Už do konce tohoto školního roku by jich mohla do lavic usednout asi třetina. Před tím, že na to nejsme připraveni varuje exministryně školství Kateřina Valachová.

„České školství není připraveno. Nechci strašit nebo vyvolávat nevraživost mezi českými a ukrajinskými občany, ale 120 tisíc dětí je velká výzva pro každou vládu nebo ministra. Školy i rodiče by uvítali detailnější informace, aby byla jistota, že se naši prvňáčci nemusí bát o místo a ukrajinské děti nebudou mít strach, že v okolí nenajdou podporu v českém jazyce a konkrétní školu,“ uvedla Valachová.

Ministerstvo školství vydalo hned na začátku krize na Ukrajině původní metodické doporučení, ale školy a rodiče už podle Valachové potřebují konkrétnější plán. Ve společnosti prý nejvíce rezonuje dotaz, jestli bude od září dostatek míst ve školkách a školách.

„Jsem smutná z některých obcí, které avizují, že nebudou přijímat děti menším obcím z okolí a dají přednost občanům na svém území včetně těch, kteří prchají z Ukrajiny. Jestliže jako zřizovatel vidím, že míst není dost, bylo by poctivé udělat vše pro zvýšení počtu tříd nebo najít způsob, jak provizorně zvýšit kapacity. Aby nedocházelo k tomu, že se malé obce dozví, že pro jejich děti není místo,“ doporučila Valachová.

Česko podle ní nápor uprchlických dětí nakonec určitě zvládne, ale kompetentní lidé si musí přesně říct, co potřebujeme. „Bohužel většina škol sděluje, že nebude dostatek míst. Neporušují zákon, ale vzájemnému soužití a právu na vzdělání to neprospívá,“ varovala. Pokud politici nic nepodniknou, chaos se prý pořádně projeví až v září.

Musíme zrychlit, bude to výzva

„Musíme zrychlit a nemůžeme se tvářit, že každá škola je zde sama za sebe. Přes sto tisíc dětí, jejichž mateřským jazykem není čeština, je obrovská výzva. Pořád ale panuje nedůvěra a nejistota,“ konstatovala Valachová.

„Musíme mít dostatek míst, aby každé dítě našlo 1. září svou židličku a svůj stoleček. Je to ze zákona naše povinnost –⁠ chránit české i ukrajinské děti,“ dodala. České školství toho podle ní dosáhne jen v případě, že se bude jednat o velkou společnou akci. Řešením je podle Valachové posílení kapacity tříd a škol. „Už je hodina dvanáctá, aby se řeklo, kde seženeme prostředky a jak toho dosáhneme,“ dodává.

Nejen vláda by pak měla v komplexním řešení krize na Ukrajině zvolit jednotný postup. „Jsme tváří v tvář několika hrozbám a ukrajinským rodinám, kterým pomáháme. Je jasné, že lidé chtějí odpovědi. Ocenila bych, pokud by vláda vyzvala všechny strany k akci a shodě na výhledu pro další roky, aby vzájemné soužití fungovalo i na podzim,“ poprosila.

Tagy: