Ropa do Česka Družbou opět teče. Ukrajina potvrdila, že dostala od Ruska zaplaceno

Rafinérie Slovnaft v Bratislavě

Jedna z evropských bank zpracuje platbu za tranzit ruské ropy

Tranzit ropy do České republiky ropovodem Družba byl ve čtvrtek ve 20:00 obnoven, informovala společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba. Večer tak do Česka mohla po osmi dnech znovu začít téct ropa. Dodávky suroviny byly přerušeny minulý týden kvůli problému s ruskými platbami za tranzit ropy přes Ukrajinu.

„Dodávky ruské ropy jižní větví ropovodu Družba byly na území ČR obnoveny dnes ve 20:00. Zásobování tuzemských rafinérií probíhá plynule dle plánu,“ uvedla firma Mero, jejímž stoprocentním vlastníkem je ministerstvo financí. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) odpoledne na Twitteru napsal, že se podařilo najít způsob, jak odblokovat platbu za tranzitní poplatky za dodávky ropy.

Výpadek se podle zástupců vlády i firem provozu tuzemských rafinérií ani trhu s palivy nedotkl. „Situace neměla žádný dopad na naši každodenní činnost. Naší prioritou nadále zůstává zajištění nepřetržitých dodávek palivových produktů na český trh. V současné době mají obě rafinérie skupiny Orlen Unipetrol v Litvínově a Kralupech nad Vltavou zajištěnu surovou ropu pro svůj provoz a produkce je na plánované úrovni,“ sdělil Unipetrol

Přeprava ropy jižní větví Družby se 4. srpna přerušila kvůli problémům s úhradou poplatků za tranzit ropy přes Ukrajinu. Rusko sice peníze za tranzit odeslalo, ale ještě v červenci se mu v důsledku protiruských sankcí vrátily zpět. Dodávky na Slovensko a do Maďarska se obnovily už v uplynulých dnech, protože poplatky za Rusko uhradil Slovnaft a jeho maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Toto řešení se ale netýkalo dodávek do ČR.

Ruská státní společnost Transněfť, která je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku, už dopoledne oznámila, že platba za tranzit ruské ropy do ČR dorazila do banky příjemce. Čekalo se ještě, až platbu potvrdí Ukrajina. Podle informací agentury Reuters se jedna z evropských bank rozhodla platbu za tranzit ruské ropy přes Ukrajinu zpracovat. Odstranila tak příčinu přerušení dodávek ropovodem Družba do střední Evropy.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík na středeční tiskové konferenci v Bratislavě uvedl, že vinu za situaci nenese ani Rusko, ani Ukrajina. Problém podle něj nastal při zpracování platby v jedné bance v západní Evropě, a to kvůli protiruským sankcím zavedeným po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Tranzit ropy severní větví podle dřívějších informací pozastaven nebyl.

Tagy: