Obavy ze zdražování elektřiny na trhu rostou. Expert radí fixaci, na jak dlouho?

Vyúčtování cen energií přichází.

Cena elektřiny roste na světové burze už pár měsíců. Dodavatelé energií stále přicházejí s nižšími nabídkami. Ty ale nebudou trvat věčně. Experti totiž upozorňují, že cena elektřiny, a následně i plynu, brzy poroste, a je proto dobré myslet na zafixování ceny. Jaká je nejlepší varianta?

Analytici mohou sledovat zvýšení ceny na velkoobchodní burze už od března. Tehdy byla 1 MWh za 70 eur, zatímco v současné době se cena pohybuje těsně pod hranicí 100 eur. Za tři měsíce se jedná o zvýšení o třetinu a je možné, že další růst přijde. Vyšší cenu elektřiny totiž tlačí pomalu se oživující evropská ekonomika.

ČTĚTE TAKÉ: Němce rozčílilo drastické zdražení kebabu. Levice žádá cenový strop, Scholz je striktně proti

Podle portálu Ušetřeno.cz je možné, že v budoucnu přijdou dodavatelé se zdražením. „Je zřejmé, že období zlevňování energií končí. Ceny na burze tlačí nahoru mírné oživení evropského průmyslu, stejně jako zdražování emisních povolenek. Zvlášť v druhé polovině roku tak očekáváme další výrazné zdražování cen elektřiny, ale také plynu,“ uvedl energetický analytik společnosti Tomáš Vrňák.

Srovnávací společnost také uvedla, že první náznak zdražování se na trhu už objevil. Podle nich v důsledku vyšších cen energií na burze zdražila společnost ČEZ produkt Elektřina Extra. Ta se nyní nabízí za 2 990 korun bez DPH pro běžné sazby D01d a D02d.

Mluvčí společnosti Alice Horáková ale pro CNN Prima NEWS uvedla, že zvýšení ceny o 90 korun nemělo souvislost s nárůstem ceny na burze. „Jedná se o sezonní tarif. Při jeho spuštění jsme počítali s tím, že poběží od jara. Tarif jsme ale přeceňovali 15. května a cena tudíž šla nahoru z části jarního období. Nemá to tedy souvislost s pohyby na velkoobchodní burze,“ řekla Horáková.

Dodavatelé ale na mírné zdražování mohou skutečně přistoupit. A to i z toho důvodu, že ČEZ je největším výrobcem a dodavatelem elektřiny v České republice. S vyšší cenou či úpravami produktů mohou přijít i jiné společnosti.

Nejlepší doba pro fixaci

Analytik Tomáš Vrňák také upozorňuje, že pro spotřebitele přichází nejlepší čas na úpravu smluv. „Nyní je nejvyšší čas vyhledat si cenově nejvýhodnější produkt, tedy zajímavou akviziční nabídku s fixací nejlépe na dva nebo i tři roky,“ uvedl Vrňák.

Podle něj je i rizikem, pokud lidé využívají spotové ceny nebo produkty s fixací na měsíc. „Velkoobchodní ceny elektřiny nemusejí už poklesnout, v dlouhodobější perspektivě ale budou mířit nahoru. Přitom získat přehled o nabídkách napříč trhem lze snadno a rychle pomocí důvěryhodného srovnávače,“ dodal analytik.

Srovnávač můžete využít například zde.

Tagy: