Srovnávač cen energií: Neplaťte přemrštěné částky a zjistěte si pro sebe nejlepší nabídku

Účet za energie si můžete vypočítat pomocí přehledné kalkulačky.

Cena elektřiny na světové burze klesá

Desetitisíce domácností letos změnily dodavatele plynu a elektřiny. Lidé se totiž poohlížejí po výhodnějších nabídkách, které energetické společnosti od začátku roku přinášejí. Při změně lze ušetřit i několik tisíc korun ročně. Energetický regulační úřad přináší velké srovnání nabídek na trhu. Jaké jsou nejvýhodnější a před kterými si dát pozor?

Cena elektřiny na světových burzách mírně roste. Nyní je na hranici 90 eur za MWh. Před rokem ale byla daleko dražší, když se nabízela za 147 eur. Energetické společnosti proto od začátku roku přicházejí s výhodnějšími nabídkami. Ty se týkají zejména fixovaných produktů. A to z důvodu boje o zákazníky, které si chtějí zavázat na delší období.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádní migranti tady nejsou, překvapila Nerudová v superdebatě. Schytala ostrou kritiku

Podle Energetického regulačního úřadu změnilo dodavatele za první dva měsíce letošního roku 115 tisíc domácností. Meziročně se jedná o nárůst o 69 procent. Důvodem je právě výhodná situace na trhu s energiemi, kdy se společnosti trumfují s výhodnějšími tarify. Kde je ale přehledně najít?

Lidé si mohou vybrat v přehledném srovnávači, který energetický úřad aktualizuje. Pomocí něj zájemci výhodnější nabídky rovnou vidí. Kalkulačka je rozdělena u elektřiny a plynu na přesnou a orientační kalkulaci.

Pokud si vybereme variantu přesné kalkulace, je potřeba vyplnit poštovní směrovací číslo kvůli snadnému přehledu o distributorovi. Dále je potřeba vědět distribuční sazbu a také hodnotu jističe. Obě položky snadno dohledáte v ročním vyúčtování či ve smlouvě.

U přesné kalkulace je nutné zadat i údaje o spotřebě. Také tuto hodnotu najdete v ročním vyúčtování a nejčastěji je udávána v kWh. Nakonec je potřeba zvolit i současného dodavatele a nabízený produkt.

Druhou možností pro výpočet je orientační kalkulace. I zde je nutné vyplnit poštovní směrovací číslo a nově i orientační velikost nemovitosti a na co elektřinu využíváte. Tedy jestli ohříváte vodu v bojleru, využíváte přímotop, nabíjíte elektromobil nebo používáte tepelné čerpadlo. Možností je také běžné svícení a využívání spotřebičů.

Pro výpočet je důležité vybrat současného dodavatele, produkt, jak často platíte zálohy a také výši záloh. To je dobrý pomocník pro orientační výpočet optimálních záloh. Ve spodní části je totiž lišta s odhadovanou roční spotřebou podle zadaných údajů. Podle vyplněných dat se zobrazí přibližná spotřeba vaší domácnosti. Pokud by byla nižší, než máte, můžete mít chybně nastavené zálohy.

Nahrát můžete i celou fakturu

Energetický regulační úřad ale také přišel s velkým zjednodušením. Nahrát můžete do kalkulačky i svou stávající fakturu. „Spotřebitel už nemusí listovat vyúčtováním a přepisovat údaje o své spotřebě nebo používané sazbě. Stačí, aby nahrál fakturu a webové stránky to udělají za něj,“ uvedl předseda Rady úřadu Stanislav Trávníček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Někteří dodavatelé stále nevracejí přeplatky za energie. Co v takových případech dělat?

Podle Energetického úřadu se ale v kalkulačce projevuje velké zlevňování ze strany dodavatelů. „Například u nejběžněji používané sazby D 02d se nejnižší nabídka pohybuje na méně než polovině ceny té nejvyšší. V ročních platbách jde přitom o rozdíl v tisícikorunách i u odběratelů s nízkou spotřebou,“ uvádí úřad.

Spotřebitelé by ale měli být při výběru nabídek ostražití. Jako nejvýhodnější produkty se objevují tzv. spotové tarify s garancí na měsíc. V dalším měsíci ale mohou platit daleko více, a to v závislosti na cenách elektřiny na burze.

Pozor na sankce při změně dodavatele

Při změně dodavatele ale mohou lidé narazit na velké nepříjemnosti. Energetické společnosti si totiž někdy účtují vysoké pokuty spojené s náhradou ušlého zisku. Sankci platí lidé ve chvíli, kdy ji mají uvedenou ve smlouvě. Stávají se ale také případy, kdy dodavatel požaduje náhradu ušlého zisku, i když o ní není ani zmínka.

Pokud chcete změnit dodavatele a máte smlouvu na dobu určitou, je důležité ji najít či se poohlédnout po vyúčtování a zjistit termín konce závazku. Jedná se o důležité datum, protože právě v tomto okamžiku je potřeba dokument vypovědět, a to alespoň 20 dní před koncem termínu. Pokud tak neučiníte, dodavatel vám kontrakt automaticky prodlouží.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Klausovo citování Havla se blížilo zamrznutí pekla, řekl Kohajda. Nacher se tvrdě pustil do vlády

Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, můžete výpověď podat bez sankce okamžitě. Je nutné ale počítat s výpovědní dobou tří měsíců běžící od prvního dne nového měsíce. Někteří dodavatelé mohou mít výpovědní dobu kratší.

Tagy: