Pozor při změně dodavatele energií: Podepsat bez přemýšlení plnou moc se nemusí vyplatit

Změna dodavatele je ve skutečnosti velmi jednoduchá

Vysoké ceny energií

Desetitisíce domácností využívají výhodných nabídek a mění dodavatele energií. Ne vždy se ale lidé mohou setkat s bezproblémovým přechodem k jiné společnosti. Energetický regulační úřad doporučuje, aby si lidé dvakrát rozmysleli podpis plné moci při zprostředkování změny. Objevují se totiž zákazníci, kteří musí řešit nečekané potíže. Na co si dát pozor?

Energetický regulační úřad eviduje přes sto tisíc změn dodavatele jen za první dva měsíce letošního roku. Přechody mezi společnostmi jsou velmi oblíbené proto, že přicházejí se stále výhodnějšími nabídkami. Dodavatelé pravidelně oznamují zlevňování plynu či elektřiny. Během změny ale mohou lidé narazit na nečekané problémy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus je profesionál, který mluví srozumitelně, chválí ho Blažek. Schytal za to kritiku

Důvodem je podepisování plných mocí. Ve většině případů vám totiž energetická společnost nabídne, že po podepsání plné moci za vás vše vyřeší. V drtivé většině případů se tak stane bez potíží. Energetickému úřadu se však občas ozývají nespokojení lidé.

„Bohužel, někteří dodavatelé a zprostředkovatelé lidem dávají naprosto nereálné sliby. Snaží se vyvolat dojem, že platnou smlouvu zákazník nemusí dodržet. Nebo že za něj, na základě plné moci, smlouvu se stávajícím obchodníkem ukončí tak, aby nemusel platit smluvenou sankci. Podobné přísliby jsou typicky pouze ústní, jejich nesplnění se tak obtížně prokazuje,“ uvedla členka rady úřadu Markéta Zemanová.

Podepsat plnou moc novému dodavateli není nic protiprávního a ve velké většině případů se nic nepokazí. Zemanová proto radí, na co by si měli dát lidé pozor. „Rozhodně bychom neměli podceňovat už samotnou formulaci plné moci. Je v ní obsaženo všechno, na čem jsme se domluvili? Bude za nás protistrana jednat se současným dodavatelem? K čemu přesně se zavazuje? Jaké má vůči nám povinnosti a co se stane v případě, že je nedodrží?“ uvedla Zemanová.

A o jaké problémy nejčastěji jde? Podle úřadu se stává, že dodavatel v rozporu s dohodou neukončí stávající smlouvu nebo tak neučiní ve stanoveném termínu. Chyba může být někdy i na straně zákazníka, pokud uvede nesprávné informace, které se týkají aktuální smlouvy.

„Typickou situací, v níž spotřebitelé chybují, je obdržení retenční, tedy udržovací nabídky od stávajícího dodavatele. Často se stává, že uzavřou smlouvu s novým obchodníkem, na základě retenční nabídky od stávajícího dodavatele se ale nakonec rozhodnou u něj zůstat,“ popisuje úřad.

Jak na výpověď smlouvy na dobu určitou bez sankce?

Pokud chcete změnit dodavatele, je důležité najít smlouvu či vyúčtování a zjistit termín konce závazku. Jedná se o důležité datum, protože právě v tomto okamžiku je potřeba smlouvu vypovědět, a to alespoň 20 dní před koncem termínu. Pokud tak neučiníte, tak vám dodavatel smlouvu automaticky prodlouží.

Odejít mohou lidé také v případě, když dodavatel informuje zákazníky o změně ceny. To musí podle energetického zákona udělat nejpozději 30 dnů před zdražením. Lidé poté mohou smlouvu vypovědět nejpozději deset dnů před avizovanou změnou. Pokud dodavatel změnu neohlásí, je nová cena pro zákazníka neplatná.

Možností je také předčasně ukončit smlouvu. V případě, že platíte velmi vysoké částky, se to může vyplatit. „Lidé mohou získat nižší cenu u současného dodavatele nebo přejít včas k dodavateli novému, i kdyby to mělo znamenat, že za předčasné ukončení smlouvy zaplatí sankci. Rozdíly v nabízených cenách jsou nyní tak výrazné, že sankci v některých případech vynahradí. Je ale potřeba dobře počítat a jednat,“ řekla členka rady Energetického úřadu Zemanová.

Výpověď ze smlouvy na dobu neurčitou

Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, můžete výpověď podat bez sankce okamžitě. Je ale nutné počítat s tříměsíční výpovědní lhůtou běžící od prvního dne nového měsíce. Někteří dodavatelé mohou mít výpovědní dobu kratší.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Obří nedoplatky za energie: Může jít o špatné nastavení. Ekonom poradil, jak postupovat

Tagy: