Rozchod s hnutím ANO je jako konec manželství. Rozhodnutí jsem neukvapila, říká Charanzová

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová

K VĚCI 22.8.2023

Když se rozhodnete s někým rozvést, tak je to proces, který nějakou dobu zraje – a takhle to cítím já s rozhodnutím už nekandidovat za ANO do Evropského parlamentu. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedla jeho místopředsedkyně Dita Charanzová. Podle jejích slov šlo o dlouho zvažovaný krok.

„Srovnala bych to s manželstvím, když se rozhodnete, že se s někým rozvedete, tak je to proces, který nějakou dobu zraje,“ popsala Charanzová konec spolupráce s hnutím ANO.

ČTĚTE TAKÉ: Další léková krize nehrozí. Antibiotik bude dostatek, ujistil ministr Válek

„Nechci, aby to vyznělo, že teď končím. Mám před sebou ještě rok práce, které se určitě budu věnovat. Uvidíme, kam budou mé cesty dál směřovat,“ řekla.

Nárůst žen v EU je postupný trend

Během devíti let, které ve Štrasburku strávila, prý sledovala nárůst počtu žen na tamní politické půdě. „Je to postupný trend. Já jako místopředsedkyně rozhoduji o celé řadě personálních otázek a musím ze své zkušenosti říct, že pokud jsou dva stejně kvalitní kandidáti opačného pohlaví, pak dáváme přednost ženě,“ uvedla Charanzová. Je to podle ní proto, že je celá řada kvalitních žen, které se na nejvyšší pozice nedostanou.

Někteří Češi by si podle ní měli uvědomit, že Brusel za ně nic nerozhoduje. „Veškerá legislativa, která přijde do České republiky, byla schválena českými úředníky, ministry či českou vládou. Pokud tedy není někdo spokojen s tím, co se v EU přijímá, tak je to vizitka současné vlády,“ dodala.

Celý pořad si můžete pustit ve videu výše.

Tagy: