Rakušan: Zvažujeme daňové změny v balíčku. Podnikatele a rodiny sedřete z kůže, řekl Okamura

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a šéf SPD Tomio Okamura

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 20.8.2023

Strany pětikoalice zvažují změny ve vládním úsporném balíčku. Připustil to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Další host pořadu Tomio Okamura (SPD) nařknul Fialův kabinet, že svou snahou o konsolidaci veřejných financí sedře české občany z kůže.

Přestože to představitelé vlády premiéra Petra Fialy (ODS) původně odmítali, v plánovaném konsolidačním balíčku ještě může dojít ke změnám. Na CNN Prima NEWS to uvedl ministr vnitra Rakušan.

„Jednání ještě nebyla uzavřena,“ řekl předseda hnutí STAN v Partii Terezie Tománkové.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka v Partii: Jste na straně útočníka, křičel Okamura. Vy trojský kůň Ruska, opáčil Rakušan

Podle informací, které jako první zveřejnila MF DNES, například zvažují strany pětikoalice ponechat městům a obcím stoprocentní příjem daně z nemovitostí. Do nižší, dvanáctiprocentní sazby DPH by pak byly převedeny mimo jiné pleny, kojenecká voda, noviny či dámské hygienické pomůcky.

Rakušan to vzhledem ke koaliční dohodě nechtěl blíže komentovat. V souvislosti s daní z nemovitosti však přiznal, že pro města a obce skutečně představuje důležitý příjem, který jim umožňuje plánovaný a předvídatelný ekonomický rozvoj.

„Proto od začátku říkáme, že by tato daň měla z našeho pohledu v obcích a městech zůstat,“ řekl za hnutí STAN. „Je to jedna z věcí, které dlouhodobě prosazujeme. Vstoupili jsme s tím i do vyjednávání o konsolidačním balíčku. Ale jak to dopadne, to vám teď nejsem schopen říci.“

Šéfovi SPD Okamurovi přijdou další změny v již oznámeném úsporném programu podezřelé.

„Vláda předloží konsolidační balíček a pak se ukáže, že to ani nemají vzájemně dojednané. Zase připravují změny. Je v tom chaos, zmatek,“ zlobil se. „Konsolidačním balíčkem příští rok vytáhnete z kapes všech českých občanů 31 miliard korun. Další rok 70 miliard, dohromady tedy 101 miliard. Proč to říkám? Protože přesně 100 miliard jste dali Ukrajincům. Vláda vrazila nůž do zad normálně pracujícím rodinám s malými dětmi, OSVČ. Sdíráte je z kůže.“

Rakušan oponoval, že ostře diskutovaný konsolidační balíček má pro budoucnost státu velký smysl. Míní, že jeho dopady jednotlivým stranám pětikoalice neuškodí ani s výhledem na další volby.

„Děláme to proto, aby se v Česku žilo udržitelně. Aby důchody měly i moje tři děti. Aby je měla generace Husákových dětí,“ tvrdil. „Věřím, že občané zodpovědnou politiku finálně ocení.“

Tagy:
změny politika Vít Rakušan STAN Tomio Okamura Partie Terezie Tománkové SPD DPH konsolidační balíček