Povinné testování ve firmách i školách. Nová opatření mají platit do konce února

Andrej Babiš

Tisková konference po jednání vlády

Od pondělí bude povinné testování ve školách a pro neočkované i firmách. Těm finančně přispějeme, oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády. Navázal na svá slova ze středy 17. listopadu, kdy avizoval, že by Česko mělo přijmou takzvaný bavorský model.

„Dohodli jsme se na bavorském modelu, který není úplně bavorský model. Inspirovali jsme se,“ podotkl Babiš. Právě tento model znamená, že do služeb, na hromadné akce nebo do restaurací budou moci už jen lidé, kteří jsou očkovaní, nebo ti, kteří během posledních 180 dnů prodělali koronavirus. Jako covidové certifikáty se tedy přestanou uznávat samotesty, antigenní i PCR testy. Nadále však existují jisté výjimky.

Babiš ve čtvrtek ráno před jednáním vlády mimo jiné uvedl, že neuznávání testů coby covidových certifikátů není jediným novým opatřením, které hodlá vláda přijmout. Hovořil také o návratu testování ve firmách, což po jednání vlády potvrdil. „Firmám na to přispějeme, stejně jako nedávno,“ doplnil.

Na školách se od pondělí 22. listopadu bude testovat plošně. „Tedy v pondělí 22. listopadu, následně 29. listopadu, 6. prosince a tak dále. Všechna opatření platí do konce února příštího roku,“ pokračoval premiér s tím, že v pátek vláda rozhodne o legislativním rámci a textaci povinnosti testování.

V pátek se dále bude jednat o návrhu ministerstva práce a sociálních věcí k ošetřovnému a takzvané izolačce. „Je to proto, aby se lidé nebáli jít do izolace a toho, že by přišli o peníze,“ podotkl.

Zavádíme režim O-N

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) následně přiblížil, co vše se zatím od 22. listopadu zavádí. „Zavádíme takzvaný režim O-N, tedy očkování nebo nemoc. Ve službách, na hromadných akcích, v gastro provozech nebo v ubytovacích zařízeních se člověk prokáže buď očkováním nebo proděláním nemoci do 180 dní,“ přiblížil první změnu.

Doplnil, že i zde budou platit výjimky. „A to pro děti do 18 let, osoby s kontraindikací k očkování, rozočkované osoby, u lidí při nástupu do lázeňské péče či pro konání voleb orgánů právnické osoby a zasedání právnické osoby,“ pokračoval s tím, že tyto skupiny se mohou prokazovat PCR testy.

Od pondělí se mění i úhrada testů. „Rušíme úhrady za antigenní testy. Z pojištění budou hrazeny jen testy PCR pro ty, na které se vztahuje výjimka. Ti mají nárok na pět PCR testů za měsíc. Očkovaní mají nárok na dva PCR testy,“ sdělil.

Od začátku příštího týdne se mění i možnost pro vstup do zdravotnických zařízení a sociálních služeb. „Nově nebude možné využívat samotesty. Lidé se budou muset při návštěvě prokázat antigenním testem provedeným zdravotníkem nebo PCR testem,“ uvedl Vojtěch.

Sytém při návštěvách se mění i ve věznicích. „Po návštěvách bude požadován systém O-N-T, tedy očkování, test nebo nemoc s tím, že povoleny budou jen PCR testy. Důvodem je, že se jedná o plánované návštěvy,“ vysvětlil Vojtěch. Dosud poslední zavedené opatření se bude týkat vysokoškolských kolejí. „Rušíme samotesty. Nadále však bude nastaven režim, kdy se každý týden musí studenti prokazovat testem buď antigenním od zdravotníka nebo PCR testem,“ dodal.

Tagy: