Rozčtvrcení, mučení a řezání uší. Ruský voják volal domů novinky z války na Ukrajině

Ukrajinský Charkov (7. 9. 2022)

Válka na Ukrajině (7.9.2022 6:00)

Web Svobodné Evropy zveřejnil odposlech hovoru ruského vojáka s rodinou, který v dubnu popisoval do telefonu válku na Ukrajině. Muž mluvil například o brutálním mučení zajatců a o ostřelování civilních cílů. Telefonát odposlechla ukrajinská tajná služba SBU.

Velmi brzy po začátku války se začaly objevovat zprávy, že Rusové na Ukrajině pro komunikaci mezi sebou i s vnějším světem využívají nezabezpečené linky. Často proto telefonují po sítích, které kontrolují Ukrajinci. Což Kyjevu umožňuje jednak nahlédnout pod pokličku strategických plánů Ruska, ale také vytvořit si obrázek o morálce vojáků oponenta.

Nedávno zveřejněný odposlech šokuje chladnokrevností ruského vojáka, který si o válce povídal se svými příbuznými. 21letý Stanislav Šmatov se účastnil rané fáze invaze a rozhodl se údajně bez okolků zavolat rodině domů. Nijak si nepřipouštěl, že by ho mohla v tu chvíli odposlouchávat ukrajinská tajná služba. Ta měla vojákův telefon stopovat už od března.

V dubnu se podařilo ukrajinským složkám vyslechnout Šmatovův hovor s otcem a zbytkem rodiny. Voják v něm zmínil řadu pikantních detailů z okupantova života. Telefonoval, zatímco jel v armádním voze.

Šmatov popisoval svému otci Alexandrovi, jak se svou brigádou zaútočil raketami na ukrajinskou vesnici. „Stříleli jsme na všechno, domy, auta, na všechno. Rozmetali jsme všechny domy pomocí tanků a obrněných transportérů,“ řekl ruský voják

„Vzali jsme dva vězně. Sebrali jsme jim jejich zbraně AK-47 a jejich odstřelovací pušky,“ pokračoval Šmatov a mimochodem dodal: „Uřízli jsme mu jedno ucho.“

„Cože?“ ptal se v tu chvíli zmatený otec ruského vojáka. „Nechtěl mluvit, tak jsme mu uřízli ucho,“ odvětil Šmatov.

„To je tvrdé,“ hodnotil otec. Jeho syn ale oponoval.

„Nebyl střelený kulkou do hlavy ani nebyl rozčtvrcený obrněnými transportéry, takže je to pořád v pohodě, mírné,“ měl říci Šmatov.

Tagy: